Nagyon sokan küzdenek könyöktáji panaszokkal, mely később, ha nincs kezelve esetleg alkari, illetve csuklótáji területekre is tovább terjedhet. Leggyakrabban falmászás, teniszezés, tollaslabdázás során keresnek meg minket ilyen panaszokkal betegek.

A tenisz könyök a csuklófeszítő izmok eredésének, míg a golfkönyök a csuklóhajlító izmok eredésének a gyulladásos folyamata. Rengeteg kezelési mechanizmus ismeretes melyek a tünetek enyhítésére irányulnak, azonban még fontosabb lenne a megelőzés, vagy ha már kialakult, akkor a kiváltó ok megkeresése. A probléma adódhat túlterhelésből, azonban sok esetben egy nem jól berögzült, nem megfelelő mozgásmintából alakul ez ki, és hiába pihentetjük, mikor újrakezdjük a terhelést vissza-visszatér a panasz és krónikussá válhat.

Egy sportolónál érdemes megvizsgálni az adott sportág mozgásanyagát, illetve ezt individuálisan az érintett személynél, hogy ő hogyan kivitelez egy-egy sportmozgást. Például egy teniszezőnél, hogy hogyan stabilizálja a törzsét, segít-e az alsó végtagokkal, hogy nagyobb erőt fejtsen ki, medencén keresztül ezt tovább viszi-e a törzsére majd az érintett felső végtagra, hogy a továbbított erővel megfelelően el tudja ütni a labdát?

Nem sportolónál pedig a mindennapi tevékenységeket kell megvizsgálni. Mi az, ami miatt nem gazdaságos az izommunka? Nem megfelelő mechanizmussal véghezvitt emelés (gyerkőc), vagy irodai munka során esetleg egy rossz ergonómiai helyzet miatt?

Érdemes a teljes mozgásszervrendszert egy egységként megvizsgálni, nem csak a könyöktáji régiót. Fontos megkezelni az egész nyak- vállövi lágyrész struktúrákat, ugyanis egy idő után már nem csak lokálisan van a probléma, ahogy a szövetek próbálják védeni, kevésbé terhelni az érintett panaszos területet, egyre több szövetréteg fog befeszülni, majd, amikor már egyre nagyobb terület panaszos, akkor indul el az ember valamilyen kivizsgálás vagy terápia irányába.

Bármilyen gyulladásos folyamat zajlik a szervezetben, gondolnunk kell az izomegyensúly felborulásra, egy kompenzáló nem gazdaságos izommunka kialakítására (amit majd le kell építenünk, és helyre kell állítanunk az izmok egyensúlyát), illetve a kötőszövet (fascia) szerkezeti változására. Sok esetben ilyenkor megcsavarodik a kötőszövet, pici összetapadások (adhéziók) keletkezhetnek, benyomódhat a kötőszövet a csonthártyába is akár, és ugyan már megszűnt a gyulladás, de sajnos a fájdalom fennmarad.

Milyen konzervatív kezelési lehetőségek vannak?

  • manuális technikák
  • FDM terápia
  • tornával, stretchinggel a szövetek egyensúlyának a helyreállítása
  • nem szteroid gyulladás csökkentő injekció (orvosi kompetencia)
  • lökéshullám terápia
  • ultrahang
  • elektroterápia
  • flossing
  • kinesio tape felhelyezése