Ahogy a tudomány egyre inkább fejlődik, bizonyították, hogy mennyire nagy szükség lenne a mihamarabbi szülés utáni rehabilitáció és gyógytorna időben való megkezdésére.

A 9 hónap várandósság a női testet rendkívül megviseli, hiszen hormonális és testi változásokat is megtapasztal a kismama. Leggyakoribb változások a súlytöbblet, hasfal szétnyílása (rectus diastasis), vizelettartási problémák. Ahogy nő a baba a pocakban megváltozik a súlypont, felborul az izmok egyensúlya, bizonyos testtájakon kötőszöveti eredetű fájdalmak jelentkeznek. A szülés szintén egy hatalmas erőbehatásokkal járó folyamat, és hirtelen már nem lesz ott a pocakban a baba, de a test nem tudja ennyire gyorsan lekövetni ezeket a változásokat. Ezért hatalmas szerepe lenne a szülés utáni rehabilitációnak.

Általánosságban milyen panaszok/változások jellemzőek?

 • farizmok, a deréktájék és a nyak-vállöv befeszül
 • gyakran a (linea alba) hasfal szétnyílik
 • gátizmok szülés során sérülhetnek
 • szexuális fájdalom
 • vizelettartási problémák (babavárás során nagy súly helyeződik a húgyhólyagra)
 • testtartás változik
 • aranyér, köldöksérv
 • szeméremcsontnál, csípőnél panaszok

Terhesség során főként a baba gyarapodásával előrehaladva felületes légzés lesz a jellemzőbb. Ha nincsenek mélyebb légvételek, a rekeszizom nem mozdul akkorát a hasüreg felé. Normál esetben a rekeszizom egy belégzés során a hasüreg felé beboltosul, az alatta elhelyezkedő hasüregi szerveket tolja lefelé, tehát normál esetben légzés hatására picit „utaznak” a szervek (fordulnak, és lefelé csúsznak belégzésre). A medencefenék izmokra egy hatalmas súly tevődik a baba személyében. A hasüregben össze tudnak tapadni a kötőszöveti elemek (itt van a legtöbb összetapadás normál esetben is), ezáltal különféle mozgásszervi fájdalmakat tudnak létrehozni, de akár a szerveket is zavarhatják az egészséges funkciójuk ellátásában.

Szülést követően 5 alkalmat fontos lenne rászánni a hasüregen belüli kötőszöveti feszültségek rendezésére, a derék, fartájék és lapockazáró izmok, nyakizmok feszültségének oldására, medencefenék izmok kezelésére, valamint a kialakult ízületi diszfunkciók rendezésére. Ha a kismama császármetszéssel hozta világra a kicsit, akkor elengedhetetlen a hegkezelésének megkezdése, hogy a heg ne generáljon neki a későbbiek során sem panaszokat (derék- csípő-és lágyékfájdalmak). Ha ezek rendben vannak, akkor fel kell készíteni a testét a szülés utáni időszakra. Fontos lesz a megfelelő emelés technikáját elsajátítani, hiszen számtalanszor előfordulhat, mikor nem csak a kicsit kell emelgetnie anyának, hanem akár nagyobb súlyokat is (például a babakocsit). Fontos lesz egy jó testtartás kialakítása és a medence és az ágyéki gerinc stabilitását fenntartó izmok aktivitásra bírása. Szétnyílt hasizom esetén szakemberrel meg kell kezdeni a hasizmok regenerálását, ezáltal elérhető a teljes hasfal szerkezetének a helyreállítása, ami szintén szükséges lesz, hogy ne legyen derékfájdalom. A csoportos torna akkor ajánlott, ha az imént említett diszfunkciók, kötőszövetes feszültségek helyre lettek állítva. Természetesen itt is nagyon fontos a fokozatosság, egy hozzáértő szakember utasításainak a követése.

Mikor érdemes megkezdeni a terápiát szülés után?

Ha anyának fájdalma van azonnal érdemes manuálterapeutához fordulni, ha van rá lehetőség. (Már terhesség idején is érdemes szakembert felkeresni, ha van panasz). Szülést követően pedig már a szülőágyon is megkezdhető a torna is. Kialakult az a tévhit, és még mai napig is rengeteg orvos ezt javasolja, hogy a szülést követő 6 héten belül nem ajánlott anyának semmit sem csinálni.

Miért fontos a szülőágyon már megkezdeni a tornát?

 • 6 hét alatt leépülhet az izomzat
 • szöveti lemezek még inkább összetapadnak
 • a szüléskor keletkező sérülések gyógyulási ideje elhúzódhat

Itt persze nagyon fontos a fokozatosság elve, és nem hatalmas elmozdulással járó feladatokról van szó. Amit fontos lenne csinálni azok a légzőgyakorlatok, gátizomgyakorlatok, valamint a hasizmok működésének helyreállítására irányuló gyakorlatok. Ez az első 2 hétben 5-10 percet vesz igénybe.

Ha császármetszéses heg is van, a heget szintén azonnal el kellene kezdeni kezelni, a későbbi panaszok kialakulásának megelőzése érdekében. A hegekről sokan nem is gondolnák, mennyi panaszt tudnak 1-1,5 év után okozni, még ha a felszínük esetleg szép is, a mélybe sajnos rengetegszer okoznak lenövéseket, szöveti összetapadásokat. A kulcs itt természetesen az, hogy milyen erővel és hogyan kezeljük a friss heget. Szerencsére soha nem késő egy hegkezelést megkezdeni, több évvel a szülést követően is tudunk a hegre hatni, itt persze már nem az esztétikai változás lesz a jelentősebb, hanem a funkció helyreállítása a hegszövetnek.

Láthatjuk, hogy a szülés utáni gyógytorna tulajdonképpen egy rehabilitációs folyamatnak tekinthető. Egyénileg sajnos tudunk ártani is, így mindenképpen javasolt hozzáértő szakemberrel felvenni a kapcsolatot, hogy minél gyorsabban visszanyerjük a szülés és babavárás előtti testi funkciókat.