Ha endometriózisod van, felesleges a betegséggel járó kellemetlenségekről írnom, így ezt a cikket inkább arra hegyezném ki, hogy próbáljak veled minél több tapasztalatot megosztani, hogyan tudnád minél panaszmentesebbé tenni az életedet.

A mozgás szerepe

Szakirodalmak vannak a mozgás szerepéről ebben a betegségben. Számtalanszor javasolják azt is, hogy bizonyos mozgásokat ne végezz. Amikor a ciklusod van, akkor egyetértek abban, hogy érdemes a terhelést visszavenni, de a mozgás tilalma biztosan nem a célravezető megoldás. Gondolj csak bele, ha a hasadba összetapadnak dolgok, olyan egy idő után mintha egy nagyon szoros fűzőt viselnél, és egy idő után nem is tudsz szabadon mozogni. A sok hasüregi-kismedencei összetapadás miatt pedig nem fogsz tudni szabadon mozogni, fájni fog a derekad, de akár tested távolabbi területei is! Mintha napról-napra egyre szűkebb ruhákat viselnél, a végén egy teljes testet beterítő nagyon szoros búvárruhát. Tehát az első javaslatom, hogy:

Mindenképpen keress egy számodra ideális mozgásformát!

Azért írtam, hogy ideális, hiszen a tüneteink is mások, illetve az is meghatározó eddig sportoltál-e és ha igen milyen intenzíven? Nekem a futás a jóga és a tánc, ami bevált.

A futásnál azonban muszáj kiemelnem, hogy nem mindig jó (függ attól, hogy hol tartok a ciklusomban), illetve egy nagyon puha cipő sokat tud segíteni, mert nálam sokszor görcsöket hoz elő, éles fájdalmakat egy erőteljesebb futási tempó. Ennek az lehet a hátterében, hogy nem elég mobilis a méh és a szökkenésekkel folyamatosan rázkódik és ez be tudja gyullasztani.

A mobilitás fenntartása végett lesz fontos majd:

A lágyrésztechnikák alkalmazása

Manuálterápiás kezelés (Stecco, viscerális osteopátia): sajnos kevesen ismerik ezt a lehetőséget, de tapasztalataim szerint nagyon sokat segítenek akkor is ha csak fájdalmas a ciklusod de nincs diagnosztizálva az endometriózis, csak gyanú van, és mindazoknál az eseteknél is akik már műtve vannak. De ez önmagában nem elég, visszaugrok oda, hogy

ne felejtsd el a mozgást! Amit a terapeutád elért, segítsd fenntartani!

Amikor nagyon begörcsölsz, próbáld meg a meleg kádfürdőt, vagy bármilyen meleget tegyél a hasadra. Én nem szedek fájdalomcsillapítókat, nekem sokkal inkább a melegítés segít.

Étkezés

Az étkezésre hatalmas hangsúlyt kell fektetni, nekem ez hozott a leggyorsabban változást. Egy krónikus gyulladásos betegségről van szó, így érdemes minden gyulladáskeltő dolgot kiiktatni. Persze a szigorú diéta, csak akkor betartható, ha lelkileg jól vagy, de mindjárt ide még visszatérünk. Segíthetnek táplálék kiegészítők, illetve gyulladáscsökkentő hatású növények.

Amit én kerülök: cukor, vörös hús, növényi olajok, tej, glutén (–néha eszek), szója, alkohol (–néha kis mennyiségben iszok), hüvelyeseket is minimalizáltam. Ha most ezeket olvasva úgy érzed, úristen semmi jót nem ehetek? Mindjárt ugrunk is a következő bekezdésre, miért is van neked szükséged sok édességre? (endometriózisos betegként ezt kívánjuk leginkább).

Pszichológia

Ha nem vagy jól lelkileg, sokszor étkezés által adsz magadnak “jót”.
Ezt vizsgáljuk csak meg!
Amikor ilyesmit eszel, pont az ellentéte történik, bántod magad (mert olyat eszel amitől fájdalmad lesz).

Kezd el vizsgálni, van e más amivel bántod magad?
Tudom, manapság mindenre azt mondják, hogy lelki oka van. Nem fogom neked azt mondani, hogy ennek a betegségnek is biztosan lelki oka van, de abban bizonyára egyetértesz hogy valamilyen százalékban van lelki komponens.

Próbálj nagyon türelmes lenni magaddal, és minél jobban a dolgok mélyére nézni, vizsgálni nap mint nap mit csinálsz? miért? hogy érzed magad az adott szituációkban? Lebegjen ez a mondat a szemed előtt: “Be good to yourself” -by Allen Johnson. Soha ne akarj senkinek sem megfelelni, csak saját magadnak!

Meditáció

Meditáció, vagy bármi, ami segít lecsendesedni, kikapcsolni. Törekedj a lelki stabilitásodra. Vedd észre, ha van egy olyan késztetésed, hogy állandóan lefoglald magad, telezsúfolod az életed teendőkkel és keveset foglalkozol valójában önmagaddal, a lelkeddel!

Támogató közeg

Csak olyan emberekkel kapcsolódj, akik elfogadják a betegségedet bírálat nélkül (még ha ők nem is értik), elfogadják, azt is ahogy eszel, és boldoggá tesznek.

Tóth Réka Physiomaximum

„Hamarosan rendelőnkben szeretnék saját tapasztalatokra és szakirodalmi kutatásokra alapozva csoportos mozgásformát indítani. A mobilizációkon túl használnánk relaxációs feladatokat, táncos elemeket, gátizomtorna elemeit.” – Réka

WEBBeteg-en megjelent cikkem a témában:
https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/29492/mozgasterapia-manualterapia-es-endometriozis