A cervikogén szédülésről beszélünk, amikor az egyén nyaki területén fellépő problémák okozzák a szédülés érzését és az egyensúlyvesztést. Ez a jelenség gyakrabban fordul elő nőknél és azoknál, akik sokat ülnek, vagy olyan munkát végeznek, ami hosszú ideig tartó ugyanolyan nyaki pozíciót igényel.

Cervikogén szédülés

A cervikogén szédülés kialakulása fokozatos, epizodikus és több perctől órákig tarthat, és általában nem a fej körüli forgás érzését, hanem inkább a szédülés vagy az egyensúlyvesztés érzetét okozzák. Gyakran társul hozzá nyaki fájdalom, csökkent mozgékonyság és egyensúlyproblémák.

A kiváltó okok lehetnek:

  • (Gyors) nyaki mozdulatok, például a fej hátrahajlítása felfelé nézés közben
  • A nyak mozgástartományának csökkentése
  • Nyaki fájdalom
  • Bizonyos (hosszan tartó) nyaki pozíciók

Diagnózis és kezelés

A diagnózis felállítása során fontos más, központi vagy vestibularis eredetű szédülési okokat kizárni. A vizsgálat során megfigyelhetők tartásbeli eltérések és izomfeszültségek a nyak- és váll területen.

A kezelés főként a vizsgálat eredményeire épül. Szakirodalmak alapján, nagyon hatékony lehet a nyaki és felső háti területen végzett manuálterápia illetve izom-egyensúly rendezése.

Ehhez ajánlom figyelmedbe korábbi videónkat:

Érdemes megnézni a szenzomotoros érzékelés zavart szenved-e, hiszen amennyiben igen, erre is szükséges feladatokat végezni (ilyenek lesznek a szemmozgásokkal összekötött nyakmozgások, akár egyensúlyi helyzetek megtartásával kombinálva).

A szenzomotoros érzékelésnek szerepe van a helyzetérzékelésben, ha nem megfelelő, nehézséget okozhat a szemmozgások irányítása és a testtartás, egyensúly megtartása.

Azért is fontos megérteni ezt a jelenséget, mert a megfelelő kezelés segíthet a tünetek enyhítésében és az életminőség javításában azoknak, akik szenvednek ebben a problémában.

Ha bármilyen kérdésed merülne fel ezzel a témakörrel kapcsolatban, akkor bátran lépj velünk kapcsolatba, vagy látogass el rendelőnkbe személyes konzultációra.

Forrás:
PMC5759906