Tanulmányok szerint a nyakfájdalom a 4. vezető rokkantsági ok, melynek éves előfordulása meghaladja a 30%-ot. Legtöbb akut nyaki fájdalom megoldódik terápiával vagy akár anélkül, de közel az esetek 50%-ában fennmarad valamilyen mértékben a fájdalom, illetve jellemzően időről-időre újra jelentkezik. Családi anamnézis és fizikai vizsgálat segítségül szolgálhat, hogy eldönthessük a nyakfájdalom milyenségét (mechanikai/neuropathiás). Cohen, 2015

Mi állhat a nyakfájdalom hátterében?

 • Kutatások igazolták, hogy a pszichológiai kockázati tényezők, mint például a hosszú távú stressz, a szociális támogatás hiánya, aggódás és depresszió fontos kockázati tényezők nyakfájás esetében.
 • Irodai munkát folytató és számítógéppel foglalkozók körében gyakrabban fordul elő (Hoy, 2010).
 • Sajnos a nyakfájdalom különböző betegségek következményeként is megjelenhet, mint például neuromuszkuloszkeletális vagy autoimmun betegségek.
 • Azt is bizonyították, hogy demográfia jellemzők, mint az életkor és a nem (nőknél gyakoribb) szintén befolyásolhatják a megjelenését. (Kazeminasab, 2022)

Hogyan lehetek panaszmentes?

Rodriguez-Sanz (2020) 58 krónikus nyaki fájdalommal és felső nyaki gerinc diszfunkcióval küzdő alanyt vett fel a vizsgálataiban.

 • 29-en manuálterápiát és gyakorlatokat kaptak
 • 29-en csak gyakorlatokat

Mindkét csoport 20 perces tréninget kapott (-heti 1x négy héten át) illetve otthoni gyakorlatokat. Mindkét csoportnak első alkalommal megtanították hogyan aktiválják a mély nyaki hajlító izmaikat, majd ezt követően bátorították őket, hogy napi 2-5 alkalommal otthon is végezzék a megtanult feladatokat. Minden gyakorlatot 10 ismétléssel végeztek, és megtartották 10 mp-ig az izom megfeszítéseket. 40 másodperc pihenő volt az ismétlések között, és 2 perc  szünet a sorozatok között.

A manuálterápiás alkalmak során a felső nyaki szakasz csigolyáit mobilizálták.

Mozgásvizsgálatot a vizsgálat elején, a 3. és 6. hónapban végeztek utánkövetéssel.

Akik manuális terápiát és gyakorlatokat is kaptak, nekik minden változóban javulást mértek rövid és középtávon is, szemben a csak gyakorlatokat kapó csoporttal. (Rodríguez-Sanz, 2020)

Manuál terápia hatékonyabban csökkenti a fájdalmat, mint önmagában a gyakorlatok végzése nyakfájdalom esetén. Azonban a terápiás feladatokra szintén szükség van, a hosszú távú következmények elkerülése érdekében. (Bernar-Utrera, 2020)

A hosszú távú panaszmentesség elérése érdekében, a fej-nyak helyzet is meghatározó, illetve az egész tartás korrekciója. A modern világban az előre helyezett fej pozíciója számtalanszor megjelenik. Ebben a helyzetben a nyaki-háti átmenetben egy folyamatos hajlított helyzet jön létre, nagy a terhelés az alsó nyaki és a felső háti szakaszon. Ezzel szemben, amikor a fej a törzs tetején van, egyenletes terhelés éri a porcfelszíneket a teljes nyaki szakaszon.

nyak fájdalom

Szintén az előre helyezett fej helyzetben, ahogy előre tekintünk, akár amikor a monitort/telefont nézzük, a felső nyaki szakaszban egy hátrahajtott helyzet van (megnő a lordosis), itt a kis tarkóizmok tudnak nagyon befeszülni.

A tarkó izmok tudnak fejfájást is okozni.

A leírt problémakör számos más következményt is vonhat maga után. De mi az, amit mi tehetünk ellene?

Fontos egyrészt a megelőzés, de ha már kialakult egy probléma akkor is törekedni kell a konzervatív módon történő visszafordításra, és a nagyobb baj elkerülésére.

 • próbáljuk a munkakörülményeket a lehető legergonomikusabbá tenni (pl. monitor legyen szemmagasságban!)
 • a mindennapokba tudatosan figyeljünk oda a fej helyzetére (mély nyaki flexorokat minél inkább bevonni a fej tartásába)
 • naponta többször mozgassuk át a nyakunkat
 • stresszt próbáljuk csökkenteni
 • legyen én időnk, ahol rendezhetjük magunkban a problémáinkat
 • bármilyen relaxációs technika segíthet
 • a tornagyakorlatok váljanak a mindennapi rutin részévé

Amennyiben szükséged van szakember véleményére, esetleg szeretnél tanácsot kérni,
fordulj hozzánk bátran!

Források:
PMC7558520, PMC7385865, PMC8725362, PMID: 25659245, PMID: 21665126