Endometriózis, adenomiózis, PCOS, alhasi és kismedencei fájdalmak, korai menopauza stb. kezelésében rendkívüli áttörést hozhat a belszervi terápia (viscerális oszteopátia).

A különböző nőgyógyászati kórképekben rendkívül csökkenthetőek a panaszok belszervi (viscerális) terápia alkalmazásával.

Az endometriózis diagnosztizálása egy hosszadalmas folyamat, ugyanis leginkább a női belső nemi szerveket érinti (petefészek, méh, petevezetékek), ám rengetegszer előfordul, hogy emésztőszervi panaszokat okoz. Ennek az a magyarázata, hogy előfordul olyan formája, amikor főként vagy csakis kizárólag a bélrendszert érinti, és ilyenkor fájdalmas a székelés, hasmenés és székrekedés váltja egymást, sokszor irritábilis bélszindróma tüneteivel keverik össze. Az alapvető különbség az, hogy főként a havi vérzéssel együtt jelentkeznek a tünetek. A méhnyálkahártya sejtek kikerülnek a méhből a kismedencébe, hasüregben, azonban ugyanúgy viselkednek ott, mint ahogy a méhben. Ez azért probléma mert sajnos bármilyen vérzés a hasüregben, összetapadásokat (adhéziókat) hoz létre a szövetek között, ami tudja csökkenteni a szervek megfelelő mobilitását, ezáltal a normális funkció is romlani fog, és ezek mozgásszervi panaszokat is eredményezhetnek.

Az Adenomiózis az endometriózishoz hasonló tüneteket produkál, azonban adenomiózis esetén a méhnyálkahártya alsó rétegeinek (endometrium) mirigyei és a mirigyek közötti kötőszövet terjed a méhizomzat rostjai közé.

PCO szindróma pedig alapvetően egy hormonális probléma, melynek hátterében nagyon sokszor a férfi nemi hormonok túlsúlya áll. A leggyakrabban előforduló panaszok: a rendszertelen vagy hiányzó menstruáció, rendszertelen vagy hiányzó peteérés, sok kis ciszta megléte a petefészekben, aknés, pattanásos bőr, emelkedett inzulinszint a vérben, terméketlenség, megnövekedett szőrzet az arcon és a testen, hajhullás, súlyproblémák elhízás.

Amikor a belső nemi szervek érintettek az is jelzőértékű lehet, ha valaki nagyon- nagyon kívánja az édes ízt, illetve ödémásak az alsó végtagok. A kínai medicina szerint a gyomor, lép és belső nemi szerveink azok, akiknek a diszfunkcióját jelezheti a dominánsabb édes íz kívánása.

Arumugam és mtsai (2017) bizonyították, hogy a cikluskor megjelenő alhasi és derékfájdalom, időnként megjelenő székrekedés csökkenthető endometriózisos páciens esetén. 2 kezelés után a 8.3-as fájdalma 3.9 re csökkent a páciensnek.

Belszervi terápia ezekben a kórképekben

A belszervi  terápia (viscerális oszteopátia) kutatásokkal alátámasztott terápiás módszer, mely sokat tud segíteni ezekben a kórképekben. Fontos azt tudni, hogy az endometriózis és az adenomiózis nem gyógyítható kórképek, így azt soha nem ígérjük a páciensnek, hogy meg tudjuk gyógyítani, de a tünetei, fájdalmai csökkenthetőek. Ez a terápia hat a hormonrendszerre is így a PCO szindróma esetén is nagyon jó eredmények érhetőek el. Tudja csökkenteni a kortizol szintet, alacsonyabb lesz a progeszteron szint, és nagyobb eséllyel létrejöhet a megtermékenyülés, valamint a korai menopauzában is képes a menstruáció ismét megjönni.

Hogyan működik a terápia?

A testben horizontálisan futó kötőszövetes lemezeket (diaphragmákat) végig lazítjuk, majd csinálunk egy jó artériás keringést, és ezt követően a szervek körüli kötőszöveti feszültségeket oldjuk, az összetapadásokat szétszedegetjük manuális fogásokkal. A direkt technikák mellett indirekt technikákat is alkalmazunk (talpon illetve egyéb testtájakon akupresszúrás, akupunktúrás  pontokat kezelünk, illetve BGM zónákat ingerlünk). Kezeléseket elég 2-3 hetente végezni, és átlagosan egy 5 kezelés után (persze ez a kiinduló állapot függvénye) várható már változás. (bővebben: link). Amikor már elértünk egy jó funkciót, akkor pedig a tünetmentesség fenntartása a cél és elég havonta egy kezelés, ha a páciens mindemellett aktív életet él. Persze mindezeken felül fontos lehet egy életmódváltás is, megfelelő diéta és stresszkezelés.

Amennyiben kérdése merülne fel a témával kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba!

További cikkek hasonló témában:
Belszervi terápia mozgásszervi panaszokra
Belszervi terápia – bolygóideg
Rekeszizmok jelentősége

Forrás:
Arumugam, N., Chatterjee, S., Narkeesh, K., Goyal K., Goyal M., Samuel, A.J., Sharma S. (2017): The effectiveness of osteopathic manipulative treatment in an abnormal uterine bleeding related pain and health related quality of life (HR-QoL)-A case report. J Bodyw Mov Ther. 21(3) ppgs:5
69-573.