Mik a kutacsok?

A koponyát alkotó csontokat varratok kötik össze. Kutacsok (latinul fontanellák) a baba fején lévő puha területek, ahol a koponyacsontok még nem olvadtak össze. A koponyacsontok rugalmassága segíti a baba fejének a szülőcsatornán való áthaladását, majd a későbbiekben a baba agyának a növekedését teszi lehetővé.

Újszülött korban hat kutacs található a koponyán, azonban közülük kettőt szoktunk vizsgálni. Az elülső (anterior), a baba fejének az elülső felszínén található, 4 csonttal közrezárt kötőszövetes terület, míg a hátulsó a fej hátsó részének közelében helyezkedik el.

Mekkora a kutacs mérete?

Az újszülött kisbabák kutacsának normál mérete általában 2,5 és 3,8 centiméter között van átmérőben. Az átlagos méret körülbelül 2,5-2,7 centiméter, azonban egészséges kisbabáknál a méret változó lehet. A kutacs nagysága függ attól, hogy a baba milyen hosszú ideig volt az anyaméhben, valamint a szülési folyamat során bekövetkező tényezőktől is függ

Nyugodtan simítsd végig kisbabád buksiját! Az egészséges kutacsnak puhának és laposnak kell lennie. Amennyiben kidudorodó vagy besüpped, az egészségügyi problémára utalhat.

Mikor kell a kutacsoknak záródniuk?

Az elülső kutacs (fontanelle) általában 18-24 hónapos korra záródik, a nagykutacs (fontanelle) pedig 2-3 éves korra. Azonban a pontos időpont, amikor a kutacsok záródnak, eltérő lehet az egyes babáknál, és számos tényező befolyásolhatja, beleértve a genetikai adottságokat és a koraszülöttséget.

Mik lehetnek az okai az elülső kutacs korábbi záródásának?

  • genetikai rendellenességek
  • anyagcserezavarok
  • rendellenes hormontermelés
  • koponya deformációja
  • koponyán belüli nyomás növekedése

Ezek az okok azonban nem minden esetben állnak fenn, és általában csak a ritka esetekben okoznak korai kutacs benövést. Ha aggódsz a babád kutacsa miatt, mindenképpen konzultálj orvosoddal, hogy kizárják az esetleges problémákat.

Mire utalhat, ha később záródik a kutacs?

Ahogy a túl korán záródó, a túl későn záródó kutacsok is egészségügyi problémák jelei lehetnek. A fontanellák normál időtartományon kívüli záródásának okai a következők lehetnek:

  • Achondroplasia: genetikai rendellenesség, amely a csont és a porc növekedésére van hatással
  • Pajzsmirigy alulműködés: mely a pajzsmirigy rendellenes működése és a hormontermelést fogja befolyásolni
  • Down-szindróma
  • Fokozott nyomás az agyban

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Nem minden esetben kóros az elülső kutacsnak az előre domborodása. Például néha amikor az újszülött sír vagy lefekszik fontanellája a koponyacsontok fölé domborodik. Ez teljesen normális, amíg visszatér eredeti állapotában (amikor a baba felül, vagy abbahagyja a sírást). Ha viszont nem sír vagy fekszik a csecsemő és a kutacs kidudorodik, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni vele!

Beesett kutacs szintén utalhat egészségügyi problémákra, ilyen lehet például a kiszáradás és alultápláltság.

Mit érdemes tudni a baba vitaminokról?

Ha baba egész terhesség során kapja az anyai vasat, nagyobb eséllyel besárgulhat születés után. Hiszen anya hasában kapja az anyai vasat, majd hirtelen anyától elválasztják és besárgul mert anya mája már nem segíti a feldolgozását.

Tanulmányok szerint, a túlzásba vitt terhességi vitaminok szintén befolyásolják a fontanellák állapotát.

Újszülötteknél a túl nagy dózisú A vitamin bevitelnél Humphrey J.H. &Ichord R.N (2001) azt figyelték meg, hogy a kutacs előredomborodik.

Ha nagyon tágak a kutacsok és nem nagyon záródnak, akkor lehet D vitaminhiány a háttérben. A csecsemő D vitamin státusza az első 6-8 hétben függ a méhlepényből nyert D vitamintól. Anyától kapott D vitamin raktárak a születést követően kb. a 8. hétre ürülnek ki, onnantól az étrendből napfényből és táplálék kiegészítőkből nyerik. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy nagyon sok tápszerben van D vitamin, míg az anyatejben kevés fordul elő! (Az Egyesült Államokban minden tápszerhez hozzáadják literenként a 400 NE D-vitamint). A kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél nagyobb a D-vitamin-hiány kockázata (Hollis és mtsai, 1981).

Összegzés:

A baba fejlődése során, érdemes figyelni az elülső kutacs állapotát, hiszen ez sokrétű információt adhat számunkra. Amennyiben bármilyen eltérésre gyanú van, érdemes egyből szakemberhez fordulni. Fontos a rendszeres védőnői státusz, ahol a baba kutacsának méretét, illetve a mellkas és fejkörfogat arányának változását nyomon követi szakember, és ha bármilyen eltérés van időben tovább tudja irányítani további vizsgálatokra. Rendkívül fontos a korai észrevétel, hiszen amikor elkezd záródni idő előtt az elülső kutacs, babákkal foglalkozó FDM terapeuta kézzel végzett fogásokkal tudja segíteni, ennek a folyamatnak a lassulását, de csakis addig amíg nem történik meg a teljes bezáródás. Mindemellett a baba vitaminokra is érdemes figyelni, mert okozhat az is problémát, ha túlzásba visszük őket.

Források:
Hollis BW, Roos BA, Draper HH, Lambert PW. Vitamin D and its metabolites in human and bovine milk. J Nutr. 1981;111:1240–8. [PubMed] [Google Scholar]
https://gyogyhirek.hu/amit-kutacsrol-tudni-erdemes/
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/6000-craniosynostosis
https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/parenting/parenting-articles/fontanelles/
Humphrey JH, Ichord RN. (2001): Safety of vitamin A supplementation of postpartum women and young children. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/156482650102200308