Szakirodalmak szerint a műtéti hegek 60-70%-a 1-1,5 éven belül különféle mozgásszervi panaszokat képesek produkálni. Előfordulhat például, hogy a csípőpanaszunk hátterében egy korábbi lágyéksérv műtét áll. De mi is az a heg?

A heg 100%-ban kollagén tartalmú kötőszövet (fascia). Tulajdonképpen egy „pótszövet”, mely alulról fölfelé gyógyul. A felszíne körülbelül a 10. napra zárul teljesen. Erre a szövetstruktúrára különböző ingerek hatnak (húzás, nyomás, vibráció, dinamikus és statikus nyújtás) melyek eredményezik a megfelelő formálódásukat. Ezt használjuk ki mi is a kezelésük során. Azért érdemes őket időben kezelni, hogy megfelelő legyen a funkció. Beszélhetünk különböző hegképződési formákról. Milyen fajta hegeket tudunk elkülöníteni? Nézzük meg a hegesedési defektusokat:

  • atróf heg: a bőr szétnyúlik, és széjjelszakad (stria, afta, BCG oltás is ilyen heget ad)
  • hipertróf heg: a heg kiemelkedő, de csak a seb fölött, vöröses és kemény felszínű, olyan, mint egy piros giliszta. Nem fog tovább nőni, és magától is képes rendeződni kb. 3 év alatt.
  • keloid: a heg szintén kiemelkedő, folyamatosan tovább nő, csillogó fehér felszínű, és kemény tapintatú.
  • kontraktúrás: ez a fajta a mélybe behúz, ha próbálom kiemelni egy kis bemélyedést látok, a mélybe le van tapadva.

A hegek első 10 napjában egy lokális gyulladás jön létre, mely egy normális öngyógyulási folyamat része. Ezt a folyamatot kémiai úton (gyógyszerekkel) nem kellene gátolni! Hagyni kell a gyulladást lezajlani, a gyorsabb gyógyulás érdekében. A heg kezelését, már akkor is el lehet kezdeni, amikor még varrat van benne, azonban ilyenkor a hegen rajta nem dolgozunk, csak a mellette elhelyezkedő szöveti struktúrákon egy jóval kisebb erővel, mint a későbbiekben. A 10. nap után, hogy záródik a sebfelszín és kikerülnek a varratok, megkezdődhet magán a hegen is a kezelés. A heg kezelése történhet kézzel, különböző eszközökkel ( floss, köpöly..stb), de végig szem előtt kell tartani a heg állapotát. A heg a 12. hétre éri el a teljes stabilitását, ez az eredeti szövet 80%-os stabilitása, sajnos ennél stabilabb már nem lesz. Innentől mehetnek a nagyobb terápiás behatások a szöveten. Érdemes tape-el is kiegészíteni a kezelést. Fontos tudni, hogy egy régi heg is lehet fájdalmas, ezzel mindenképpen kell foglalkozni! A heg felszabadítása akár 3 alkalom is lehet, későbbiekben érdemes 3 havonta legalább egyszer átnézni, és megkezelni.

Érdekesség: ha egy régi hegbe belekezelhetünk, felszínre hozhat régebben fennálló problémákat, ugyanis a hegek feszültségeit a test felhasználhatja más régiók stabilizálására. Például egy császáros heg mobilizálása után kialakulhat inkontinencia, ugyanis a heg húzását felülről elveszem.

Amennyiben van korábbi hege, és valamilyen mozgászervi panasza is, érdemes lehet ilyen irányba elindulni, mert nem biztos, hogy nem a hegtől ered a probléma!