Napjainkban egyre többen találkozhatunk a manuálterápia kifejezéssel, de mi is ez pontosan? Elnevezése a latin eredetű manus= kéz szóból származik. Tágabb értelemben a manuálterápia kézzel végzett diagnosztikai és terápiás fogások összessége, melyek a támasztó-és mozgatórendszer (reverzibilis) visszafordítható működési zavarainak helyreállításával foglalkoznak. Kézzel végzett technikákkal próbáljuk lazítani a görcsös izmokat, rendezni a szalagok és az ízületi tokok állapotát, valamint a medence megfelelő statikáját. Próbálunk létrehozni egy harmonikusabb gerincgörbületet, és rendezzük a végtagízületi diszfunkciókat is.

A manuálterápia fő céljai

A manuálterápia fő célja a funkció helyreállítás, ezáltal természetesen fájdalmat is csillapít és a későbbi sérülések elkerülésében is szerepet játszik. Kezelés során a beteg aktív közreműködésével végezzük a mobilizációs fogásokat. A fogások megfelelő kivitelezéséhez fontos a beteg és a terapeuta közti összhang. Manipulációs fogásokat is használhat a terapeuta, ilyenkor az adott műfogást egyszer végzi el, és járhat ez „roppanó” hanggal. Mobilizációt gyakrabban alkalmazunk. A mobilizáció egy kontrolláltabb folyamat, melyben a beteg szöveti feszülése a határ, és különböző technikákkal a mozgást ismételve növeljük az ízület mozgékonyságát.

A terápia menetének két főbb momentuma van. Az első, amikor vizsgál a terapeuta, feltérképezi az ízületi blokkok lokalizációját, irányát, majd a második, amikor már maga a manuálterápia kezdetét veszi.

Manuálterapeuta Vs. Csontkovács

Érdemes megemlíteni a manuálterápia, és a csontkovácsolás különbségét. A csontkovács manipulációs technikákat alkalmaz, így tekinthető a manuálterápia részének is, ahol szintén vannak manipulációs fogások. Magát a manipulációt azonban hivatalosan csak orvos végezheti. A manipuláció ugyanis veszélyeket rejt magában. Azt nevezzük manipulációnak, mikor egy hirtelen mozdulattal érünk el az adott ízületnél változást. A manuálterápia során az ízületek „kiropogtatása” mellett foglalkozunk lágyrészek rendezésével, izmok nyújtásával, és erősítésével. A nagy probléma a csontkovácsolással az, hogy nem kötött semmilyen kötelező végzettséghez, akár már 2-3 napos képzések is elvégezhetőek, bárki által, és vizsgát sem kell tenniük. Így számos csontkovács hiányos anatómiai háttérismeretekkel végzi kezeléseit, ami rendkívül veszélyes lehet. Ezzel szemben a manuálterápia államilag elismert, akkreditált, több éves képzés, mely folyamán számos vizsgát kell tennie a gyógytornásznak vagy orvosnak, mire manuálterapeutává válik.
(Ha részletesebben érdekel a téma, KATT IDE)

A manuálterápia három legelterjedtebb irányzata

  • Maitland
  • Mulligan
  • Barvicsenkó (Lewit)

Barvicsenkó (Lewit) féle manuálterápia

Rendelőnkben alkalmazott manuálterápia a Barvicsenkó (Lewit) féle. Ez egy orosz manuálterápiás módszer, mely a Semmelweis Egyetem által akkreditáltan elvégezhető Magyarországon. Célja a funkció helyreállítás, ezáltal a mozgáskorlátozottság, a fájdalom megszűntetése, a medence statikájának helyreállítása, és az izomegyensúly rendezése.

Fontos, hogy az elért funkció tartós megtartására otthon végzendő feladatokat kap a páciens.

Ez a fajta manuálterápiás módszer alapos meghatározásokat használ a diszfunkciók feltérképezése során. Komplexen egybe vizsgálja és kezeli a teljes mozgásszervrendszert. Nagyon pontosan állítja be a páciens ízületeinek a helyzetét a megfelelő ízületi blokk oldására, így a precízségnek köszönhetően elkerülhető a túlzott mozgás létrehozása az ízületben illetve a túl mozgékony szegmentek kizárhatóak a mobilizációból, nincs sérülésveszély.

Mobilizációs fogásokat részesíti előnyben, ami nem ijesztő a páciens számára, mint sok esetben egy manipulációs fogás. A mobilizációs technikáknak is több fajtáját használja. Leggyakrabban a légzéstechnikát, amikor azt használja ki a terapeuta, hogy a légzést követően az izomzat könnyebben ellazul.

A fejízületeknél a pillantástechnikát alkalmazzuk többet, amikor a szemmozgásokat használjuk a környező szövetek ellazítása érdekében. A görcsös izmok kezelésekor az izmok fékező munkáját (excentrikus fékezés), illetve a posztizometrikus relaxáció során kérem a pácienstől, hogy az általam adott ellenállással szemben használja a kezelendő izmát, majd lazítsa el és megkeressük a következő szöveti feszülést, így fokozatosan elérve az izom lazulását.

A terápia rendkívül hatékony módszer, hatása általában már első kezelés után is érezhető lehet, azonban a tartós eredmény fenntartása érdekében fontos a páciens közreműködése, a kiadott házi feladatok végzése!

Manuálterápiát kiegészítő technikák

  • Kineziológiai tapasz
  • Dynamic flossing
  • Köpöly terápia

Ezekről bővebben olvashatsz a szolgáltatások oldalon.

Akit érdekel a téma, tovább kalandozhat a Wikipédia oldaláról.