Rendelő

XII. kerület, Csaba utca 8.

Telefonszám

+36 20 929 5054

Email cím

info@physiomaximum.hu

Nyitvatartás

H-P 8:00 - 18:00

manuálterápia

Komplex manuális kezelések

Manuálterápia

Manuálterápiának nevezzük azokat a kézzel végzett diagnosztikai és terápiás fogásokat, melyek a mozgatórendszer visszafordítható (reverzibilis) működési zavarait vizsgálják és kezelik. A manuálterapeuta első alkalommal egy nagyon alapos vizsgálatot végez, feltérképezi az esetleges mozgásbeszűküléseket, diszfunkciókat az ízületekben. Ezt követően mobilizál, melynek az a menete, hogy a kezelendő ízületet elvisszük az első szöveti feszülésig abba az irányba, ahol mozgáskorlátozottságot (barriert) észlelünk. Ez lesz a kiinduló helyzetünk, itt alkalmazhatunk különböző technikákat (izomenergia technikát, posztizometrikus relaxációt, pillantás technikát vagy akár légzéstechnikát). Ebben a helyzetben az ellazítás után pár másodperc várakozás után tovább fokozzuk az ízület mozgását a beszűkült irányba, megkeressük a következő szöveti feszülést. Ezt ismételjük 3-5x majd, visszaellenőrizzük a mozgást. A mobilizáció járhat roppanással, kattogással, de nem csak akkor hatásos, ha van hangja. A manuálterápia célja a funkció helyreállítás. (Ajánlás: A sokszínű fejfájás kezelése manuálterápiával, Minden amit tudnod kell a manuálterápiáról)

Stecco féle fasciamanipuláció

Luigi Stecco innovatív megközelítése már rendelőnkben is elérhető. Módszere azért újszerű, mert a fasciát célozza meg, mint egy önálló szervrendszert. A hagyományos orvoslástól abban tér el, hogy nem csak a panaszt kiváltó területre fókuszál, hanem az okokat is kezeli. Célja az egyensúlyhiány megszüntetése a mozgásszervi és zsigeri rendszer együttműködése által.

A fascia egy rugalmas, kollagénrostokból álló hálózat, mely összeköti és elválasztja testünk részeit. Koordinálja az ízületeket és összehangolja a testünk működését. A rétegei közötti csúszásért a hialuronsav felel. Ha a hialuronsav molekulák sűrű láncban kapcsolódnak össze denzifikáció (besűrűsödés) jön létre a szövetben. A fasciahálóban találhatóak koordinációs központok,melyek érzékelik a feszültségeket és irányítják az izmokat. Perifériás szinten a fascia felel a mozgások szinkronizációjáért. Ha a fascia merev, nem lesz koordinált a mozgásunk és korlátozottá válik, illetve szervi diszfunkciók is elindulhatnak.

A fájdalom fontos jelzés a kezelés közben. Az érzékenységet felhasználjuk a diagnózishoz, és a fascia modell alapján megértve kezeljük a problémás területeket. Itt tehát a fájdalmat eszközként használjuk a gyógyulás irányítására és az izomműködés normalizálására.

manuálterápia
állkapocsízület

Állkapocsízületi terápia

A manuálterápián belül, különböző panaszoknál kezeljük az állkapocs ízületet is. Ezen ízület kezelését nevezzük Craniomandibuláris (állkapocsízületi) terápiának. Az állkapcsunk az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett ízületünk. Talán kevesen gondolnánk bele, hogy az állkapocs ízületi struktúrák is túlterhelhetőek és begyulladhatnak. Ennek lehet oka aszimmetrikus terhelés (fájdalom, egyéb fogászati probléma miatt) vagy akár strukturális/funkcionális elváltozás a nyaki gerinc területén. Állkapocs ízületi terápia során manuális technikákat alkalmazunk a nyak-vállövi ill. az arc és állkapocs körüli régióban. Kézzel végzett terápiás fogásokkal oldjuk a szöveti feszültséget és a környező ízületi diszfunkciókat helyreállítjuk. Amennyiben a páciens együttműködő, szájüregben is végzünk kezelést, majd otthon végzendő feladatokkal kiegészítjük a terápiát. Mikor érdemes ezt a módszert alkalmazni? Fülcsengés, fülzúgás esetén, állkapocs ízület környéki fájdalmak esetén. Bővebben…

Belső szervek terápiája
(Viscerális osteopátia)

A viscerális terápia vagyis a belső szervek terápiája viszonylag új, rendkívül hatékony terápiás módszer, mellyel tudunk segíteni a különböző kórképekben, műtét utáni (posztoperatív) állapotokban, nagy betegségek lezajlása után, ill. szülés utáni regenerációban. Ez a terápiás metódus a belső szervek mobilizálásával képes hatni mind a belső szervek funkciójára mind az azonos szegmensben elhelyezkedő ízületre is. A terápia során speciális manuális fogásokkal oldjuk a testüregekben lévő összetapadásokat (adhéziókat), serkentjük a keringést, valamint helyreállítjuk a szövetek elcsúsztathatóságát. Tudunk hatni a rögzítő szalagrendszer megnyúlására (ptózis), ill. a stressz miatt feszülő (fasciális) szöveti szervtokra. A viscerális fogások rengetegszer segítséget nyújthatnak mozgásszervi terápiák során való elakadásokkor. Mikrorendszereken keresztül akupunktúrás pontokat is használunk a kezelés során, nem csak direkt fogásokat, a megfelelő terápiás hatás elérése érdekében. Rendkívül fontos a szervek megfelelő mozgásai, hiszen ha ez nincs meg, akkor a mozgásszervrendszer mozgásaiból vesznek el a szervi immobilitások (nem mozgások).

Milyen esetekben érdemes
alkalmazni ezt a módszert?

FDM (Fascia Disztorziós Modell) technika

Az FDM technika rendkívül gyors fájdalomcsillapító mozgásterápiás technika. A módszert Stephen Typaldos amerikai orvos dolgozta ki. A fájdalmat mutató betegek különböző testbeszéde alapján csoportokat hozott létre és ez alapján alakította ki az egyes fájdalomcsoportokra adaptált megfelelő kezelési elveket. Ezzel a módszerrel a fájdalom csökkenthető akár már az első pár alkalommal is, ha szöveti (fasciális) eredetű a probléma. A különböző fasciában, fascia-csont átmeneti zónában fellépő elváltozások mindamellett, hogy fájdalmat generálnak csökkentik a mozgásterjedelmét az ízületnek, romlik a propriocepció (helyzetérzékelés), izmok funkciója szintén romlik, ill. a koordináció is. Számtalanszor szembesül azzal a páciens, hogy túl van az orvosi vizsgálatokon, de a képalkotó eljárás nem mutat strukturális elváltozást, a fájdalom mégis jelen van. Ilyenkor gondolhatunk kötőszöveti elváltozásra, hiszen erre sajnos nem nagyon van bevált orvosi vizsgálat. Az FDM terápia fájdalommal járó technika, azonban a kötőszöveti elváltozások rendezésére jó választás lehet.
physiomaximum logo fehér
arrows

Kiegészítő technikák

szükség esetén a komplex manuálterápiás kezelések során alkalmazzuk

Kineziológiai tapasz (Kinezio Tape)

A kineziológiai szalagot önmagában is alkalmazzuk, de legtöbb esetben önmagában kevés a probléma megoldására. A kinezio tape használata mára már szinte divattá vált. A tapasz hatása a felhelyezés technikáján múlik. Az adott mozgásszervi problémára / panaszra adaptáltan érdemes felhelyezni. A tape egy rugalmas szalag, mely ragasztón kívül nem tartalmaz gyógyszeres hatóanyagot, mégis egy jó kiegészítő terápiás technika.
Milyen problémák esetén alkalmazható?

Dynamic Flossing

A flossing technika napjainkban egyre ismertebbé váló leginkább (sport) rehabilitációs lágyrészmobilizáló kiegészítő kezelés. Alkalmazásakor egy speciális szalagot tekerünk körbe az adott területen (izomzaton, ízületen) meghatározott húzással, mely nyomást fejt ki helyileg. A nyomás által az ízületben húzás (trakció) jön létre hisz az ízületi felszínek a nyomás által távolodnak egymástól. Kb. 1,5 percig marad fenn a flossband, közben mi aktívan/vezetett aktívan átmozgatjuk az adott ízületet a lehető legtöbb irányba a legnagyobb terjedelemben, majd levesszük a szalagot és anélkül is átmozgatjuk az ízületet, amint helyreállt a keringés 2x ismételjük az imént leírtakat.
Mit tudunk ezzel a módszerrel elérni?

Köpöly terápia

A köpöly egy jó lágyrészmobilizáló terápiás módszer. Jól használható szöveti összetapadásokkor, mozgásterjedelem beszűkülésekor, hegek kezelése során (varratszedést követően 12 héttel). Segít feszültséget kivenni a mozgás szervrendszerből. A sok tévhittel ellentétben nem méregtelenít, azonban nyirokkeringést serkentő terápiákhoz sorolható. A köpöly helyileg vákuumot képez a felhelyezett szöveten.

Arra számítani kell, hogy lehetséges, hogy nyomot hagy a bőrön a köpöly, de megéri alkalmazni, hisz rendkívül hatékony módszer.

Két metódussal használjuk

száraz köpöly: a problémás területre felhelyezzük és aktív mozgásokat kérünk minél több irányba, a lehető legnagyobb mozgásterjedelemben. Majd 2-3 perc után áthelyezzük és még egy kört csinálunk. Mindeközben a mélyben folyamatosan szedjük szét az összetapadt szövetrészeket (adhéziókat).

csúsztató köpöly: valamilyen olaj segítségével csúsztatjuk a köpölyt így szétszedve az összetapadt kötőszövetet.