A combközelítő izmok sérüléséből adódó lágyékfájdalom számos sportágban egy gyakori probléma mind az elit, mind amatőr sportolók körében. A futballisták körében a lágyék fájdalom a 4. leggyakrabban előforduló sportsérülés. Az elmúlt években számos tanulmány szól a lágyékfájdalom kezeléséről. A legnagyobb nehézséget a kutatók számára az ok felderítésében az okozza, hogy a terület anatómiai jellege miatt multifaktoriális (tobb tényezős) lehet. A problémát konzervatív módszerekkel szokták orvosolni. Egyelőre a szakirodalmi adatok szerint a speciális feladatok végzése sokkal hatásosabb, mint egyéb más konzervatív módszer (pl.: elektroterápia, manuál terápia, szteroid alkalmazása).

Melyek a comb közelítő izmok? Hol találhatóak?

A combközelítő izmoknak a comb belső részén elhelyezkedő izmok csoportját tekintjük. Ide tartoznak a rövid combközelítő izom (m. adductor brevis), a hosszú combközelítő izom (m. adductor longus), a nagy combközelítő izom (m. adductor magnus), karcsúizom (m. gracilis), és a fésűizom (m. pectineus). Az izmokat a rostfelépítésük szerint szoktuk csoportosítani, ami alapján megkülönböztethetőek rövidülésre hajlamos (tónusos), illetve gyengülésre hajlamos (fázikus) izmok. A combközelítő izmaink közül gyengülésre hajlamos a hosszú combközelítő izom, a nagy combközelítő izom és a karcsúizom, míg rövidülésre hajlamosak a rövid combközelítő izom és a fésűizom. Az utóbbi két izom rövidebb lefutású, a combcsont felső harmadában tapadnak a szeméremcsontról eredvén. Általában itt szoktuk érezni a fájdalmat mikor ez az izomcsoport érintett.

Fontos hogy a megfelelő izomegyensúlyt minél előbb rendezzük, azonban nem csupán ezekkel az érintett izmokkal érdemes foglalkozni. Meg kell nézni a teljes medence körüli izmok állapotát, a csípő lapátoknak a helyzetét, ízületi mozgásokat. A legeredményesebb a komplex kezelés. Attól függetlenül, hogy megnéztük mik a rövidülésre hajlamosak a combközelítő izmok csoportjából, fontos a gyengülésre hajlamos izmokat is nyújtani a megfelelő keringés és regeneráció segítése szempontjából.

Egy akut sérülés esetén, amit már a sportrehabilitációban akár meccs közben a pályán lesérült sportolónál is használnak ezek a fascia (kötőszöveti) technikák (pl.: fascia eszközök, fascia disztorziós modell, trigger band alkalmazása, flossing).

A megfelelő regeneráció érdekében érdemes a terhelés visszavétele. Ha kimutatható izomrost szakadás is, akkor ultrahang terápia tudja gyorsítani a szöveti regenerációt, illetve segíthet a terhelés csökkentésében, lokális keringés javításában a kinezio tape felhelyezése. Amikor már csökken a fájdalom, elkezdhető a gyakorlat orientált rehabilitáció, ami a szakirodalom szerint a leghatékonyabb.

Gyakorlatok, amik segíthetnek a kialakult problémában:

 • egy lábon állás, másik láb oldalirányú inga mozgása, kézzel közben kapaszkodhatunk, állhatunk fal mellett
 • egy lábon állás, másik láb előre hátra irányuló inga mozgása, kézzel itt is kapaszkodhatunk fal mellett
 • álló helyzet, csípőkörzés
 • széles guggolás
 • bal lábon térdelünk jobb láb talpon a térdelő láb mellett, két kéz csípőn, medencénket a talpon lévő láb felé eltoljuk jobbra, majd áttoljuk a testsúlyt a bal (térdelő) lábra, jobb lábat nyújtjuk, és törzzsel jobbra elhajolunk (kar lehet fül mellett, magas tartásban), majd ismét csípőn a kéz, és jobbra tol a testsúly
 • álló helyzet, kezekkel kapaszkodunk, érintett lábon oldalirányból szalaggal/csigás géppel terhelés, így ellenállással szemben végezzük a nyújtott láb közelítését a stabil láb felé
 • álló helyzet, kezekkel kapaszkodunk, hátulról szalaggal/csigás géppel ellenállással szembe húzzuk fel hashoz az érintett alsó végtagot
 • támadóállás, szalaggal/csigás géppel végzett törzs csavarás (rotatio)
 • bal lábon hátulról ellenállás szalaggal/csigás géppel, jobb karban hátulról szalag ad ellenállást, ellentétes végtagokat hajlítva közelítjük egymáshoz törzs előtt (a könyököt-térdet)
 • egy lábas koordinációs feladat: jobb lábon állunk, bal láb enyhén törzs mögött hajlítva, és hirtelen felhúzzuk hashoz a bal lábat, közben jobb kart lendítjük előre hajlított könyökkel
 • Oldalt alkartámasz (side plank), innen felül lévő alsó végtagot zsámolyba/ terapeuta kezébe/nagylabdába beleszorítjuk, 6 másodpercig tart, majd lazít
 • teljes alsó végtagi izomzat hengerezése körbe

Kiegészítő technikák: ultrahang terápia, elektroterápia, kinezio tape, flossing manuális technikák: fascia disztorziós modell, köpöly, fascia lazító eszközök alkalmazása.

Mit tehetünk a lágyék fájdalom ellen?

Az imént felsoroltak mellett természetesen, mint minden sérülésnél itt is a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre fordítanám. A megelőzés során nagy szerepük van a különféle manuál terápiás fogásoknak mely során helyreállítható a megfelelő statika, így megelőzhetőek az ebből eredő különféle mozgásszervi panaszok ill. degeneratív elváltozások. Érdemes szakemberhez fordulni, aki ebben segíthet nekünk, elláthat egyénre szabott feladatokkal, ill. további tanácsokkal, amik a mindennapi tevékenységünkbe beépíthetőek.

Nagyon sokszor máshonnan kisugárzó (referred pain) panaszként jelenik meg a lágyék fájdalom. Lehet gerinc illetve csípő eredetű probléma, illetve valamilyen hasüregben előforduló akár belszervi panasz is. Amennyiben krónikussá válik a panasz, mozgásszervi módszerekkel nem állítható vissza a panaszmentesség, érdemes viscerális (belszervi) terápiás oldalról is megközelíteni a problémát.

Forrás:

 • Yousefzadeh, A., Shadmehr, A., Olyae, G., R., Naseri, N., Khazaeipour, Z. (2018). Effect of Holmich protocol exercise therapy on long-standing adductor-related groin pain in athletes:an objective evaluation. BMJ Open Sort Exerc Med. 4(1): e000343.
 • Serner, A., Weir A., Tol, J. L., Thorborg, K., Lanzinger, S., Otten, R., Hölmich, P. (2020): Return to Sport After Criteria-Based Rehabilitation of Acute Adductor Injuries in Male Athletes: A Prospective Cohort Study. Orthop J Sports Med. 8(1):2325967119897247.