A csípőlapát és a szárkapocscsont közötti köteg szindrómája (IT band – iliotibial band syndrome) a futók 7-14%-át érinti, azonban más sporttevékenység során is előfordul, például túrázás, biciklizés, jégkorongozás, kosárlabdázás stb. következtében. A térd külső oldalán jelenik meg fájdalom, ami sokszor felsugározhat, így csípő vagy combfájdalommal is járhat. A tünetek mögött mindig valamilyen biomechanikai probléma áll.

Mi is az az IT band?

A csípőlapát és szárkapocscsont közötti köteg (iliotibial band) szerepe a térd stabilizálásában van, amikor különböző feladatokat végzünk az alsó végtagokkal. Ez a köteg erős rostokból épül fel. A csípő külső részéről fut le, végig a comb külső részén egészen a térd külső részéig.

Mikor jelentkezik a fájdalom?

A fájdalom a legtöbb esetben akkor jelenik meg, amikor nagyobb terhelést végzünk, mint például egy maraton lefutásakor. Általában ugyanannyi táv után jelentkezik, és fontos észben tartani, hogy egyre rosszabb lesz, ha tovább folytatjuk a feladatot, különösen lefelé futás során.

Mi áll a hátterében?

 • feszes IT band
 • gyenge csípő körüli izomzat
 • nem megfelelő futási stílus
 • nagyobb mértékű megterhelés (pl. maraton futás)

Terápiás javaslatok

1. Módosítsuk a terhelés mértékét!

 • terhelés mértékének visszavétele 6 hétig, a gyulladás mértékének csökkentése érdekében
 • ha a tünetek nagyon erőteljesek, lehet másfajta mérsékeltebb intenzitású sportmozgást kellene végezni legalább 6 hétig (pl.: úszás, jógázás, sétálás)

2. Ne felejtsünk el nyújtani!

 • teljes csípő körüli izomzatot (különös tekintettel a comb külső részét) naponta hengerezzük át!
 • a csípő körüli izmok erősítésével csökkenthetjük az iliotibialis köteg terhelését (Pl. a bokánk köré kössünk gumiszalagot, és végezzünk oldaliárányba nyújtott láb emelést 10x, napi 3-4 alkalommal)
 • kezdjünk el rendszeres nyújtó gyakorlatokat csinálni: (Pl.: álló helyzet, az érintett lábunkat keresztezzük az egészséges mögött, közben két karunk legyen magastartásban. Hajoljunk el az ép oldal felé, egészen addig, míg meg nem érezzük az érintett oldal feszülését, majd ezt a helyzetet tartsuk meg 30 másodpercig. 4x ismételjük meg. Végezzük el naponta 3x, amíg a tünetek nem enyhülnek.

3. Amikor csökken a fájdalom, fokozatosan hozzuk vissza a terhelést!
Amikre érdemes figyelnünk:

 • próbáljunk először rövid sprinteket futni, ami segítheti elkerülni az IT band folyamatos irritációját, amit a hosszú futásoknál észleltünk
 • kerüljük az elején a terepfutást, próbáljunk egyenletes talajon futni, emelkedők ill. lejtők beiktatása nélkül
 • fontos a megfelelő lábbeli választása, egyes boltokban már elemezik a futótechnikát és annak megfelelően ajánlanak egyénre szabott futócipőt


Mi hogyan kezeljük ezt a problémát?

Érdemes egy komplex holisztikus szemléletet követni, mely azt jelenti, hogy a pácienst egészében tekintjük, habár lehet csak a térdnél jelennek meg a tünetek, de ahhoz hogy a problémát megoldjuk, meg kell vizsgálnunk a medence helyzetét. Van-e izomegyensúly problémából adódó medence diszfunkció? Hogyan stabilizál a medence körüli izmokkal? Találunk-e rövidült, ill. gyengült izmokat? Vannak-e ízületen belüli blokkok, mozgáskorlátozottság? Ezek mind-mind nagyon fontosak, hiszen a későbbiek során, ha ezeket nem állítjuk helyre nem csak az imént említett panasz térhet vissza, de újabb mozgásszervi panaszok is jelentkezhetnek.

Végig vizsgáljuk a teljes pácienst a fentebb említett szempontok szerint, majd megkezeljük a lágyrészeket, az ízületeket, és ezt követően kiválasztjuk azokat az egyénre szabott feladatokat melyek a páciens számára napi rendszerességgel végezendőek a panasz megszüntetése végett. Ellátjuk olyan tanácsokkal, amik segíthetnek a továbbiakban, hogy ne jöjjön vissza a panasza. Ha indokolt egyéb terápiás módszereket is alkalmazunk (Pl.: kinezio tape, flossing, ultrahang, köpöly, stb.)

Érdemes azonban még mielőtt bármi panasz lenne szakemberhez fordulni, hiszen rendkívül fontos a megelőzés, fontos hogy tudjuk mit érdemes tenni a mozgásszervi panaszok megelőzéséért. Hiszen mint tudjuk sok esetben hosszadalmas a terápia, ez a sportéletből kiesést jelent, és mindig aggodalmat vet fel a pácienseknél hogy vajon visszatérhet-e a panaszom? Mi az, amit tehetek, hogy ne térjen vissza? Ezekben a kérdésekben megfelelő szakember tud segíteni!

Forrás:

Reiman MP, Agricola R, Kemp JL, et al. Consensus recommendations on the classification, definition and diagnostic criteria of hip-related pain in young and middle-aged active adults from the International Hip-related Pain Research Network, Zurich 2018. Br J Sports Med. 2020;54(11):631‐641. doi:10.1136/bjsports-2019-101453