Rendelő

XII. kerület, Csaba utca 8.

Telefonszám

+36 20 929 5054

Email cím

info@physiomaximum.hu

Nyitvatartás

H-P 8:00 - 18:00

gyógytorna-budapest

Gyógytorna

A gyógytorna szakember által megtanított, célzottan a páciensre adaptált gyakorlatok sorozata. Biomechanikailag azokat az ízületi helyzeteket használjuk a feladatok során, és azokat az izmokat próbáljuk aktiváltatni a pácienssel, melyek által a sérülések elkerülhetőek lesznek, és a rehabilitáció illetve a prevenció pedig eredményesek. A feladatok sokszor egyszerűnek tűnnek, azonban nagyon komplexen kell figyelni, mind a légzésre mind a megfelelő izmok használatára. Célzottan helyreállítjuk a felborult izomegyensúlyt és ellátjuk a pácienst otthoni teendőkkel is. A gyógytornának vannak speciális egy-egy problémakörre adaptált módszerei is. Ilyen például a Mckenzie és a Schroth terápia.

Mckenzie terápia

Ezt a módszert legtöbben a porckorongsérv terápiája kapcsán ismerik. Robin Mckenzie által kifejlesztett módszer, mely a gerinc ill. a végtagokat érintő ízületi panaszok diagnosztizálására és kezelésére használható eljárás. Akkor alkalmazzuk, ha a probléma olyan stádiumban van, hogy nincs műtéti indikáció. Metódusa: olyan mozgásirányt keres, ami csökkenti a fájdalmat. Ezt a mozgásirányt kell naponta többször a terapeuta utasításainak megfelelően elvégezni, kiegészítve életmódbeli változtatásokkal. A panaszmentesség elérése érdekében fontos a gerinc menti mélyizomzat megerősítése. Amennyiben kiújul a panasz, a beteg már tudja nagy valószínűséggel, hogy mi az a gyakorlat/mozgás irány, amit csinálnia kell, hogy csökkentse őket.

Schroth terápia

A gerincferdülés kezelésére hatékony terápiás módszer a Katherina Schroth nevéhez fűződő Schroth terápia. Ezen módszer egy háromdimenziós kezelési eljárás, mellyel korrigálható a gerincferdülés mellett a Scheuermann-kór, tartási rendellenességek ill. az ágyéki gerincnél gyakran előforduló instabilitás. A terápia a megfelelően elsajátított légzéstechnika kivitelezése mellett a görbületre / kórképre adaptált statikusan kitartott helyzeteket használja. A megfelelő korrekciót passzívan párnákkal ill. aktívan a terapeuta segítségével kivitelezzük. Minden testhelyzetben megtanítjuk a megfelelő korrekciót a páciensnek, majd a betanult feladatokat napi rendszerességgel ajánljuk elvégezni az eredményesség érdekében.
schroth terápia gerinc
sport rehabilitáció

Sportrehabilitáció

A sportrehabilitáció a gyógytornának már egy komplexebb területe, sokkal nagyobb szakmai felkészültséget és sokrétűbb technikákat követel meg a terapeutától. Elsődleges cél a prevenció, de ha sérülés következik be, minél hamarabb vissza kell állítani a sportolót a versenyzésbe. Így egy felgyorsultabb, intenzívebb rehabilitációra van szükség, mégpedig úgy, hogy minimalizáljuk az újrasérülés kockázatát. Itt nem ér véget természetesen a munka, hiszen a továbbiakban azon kell dolgoznunk, hogy felderítsük az okot, ami miatt a sérülés létrejöhetett, és ezt kiküszöböljük a hasonló további sérülések elkerülése érdekében. Az ok lehet akár egy nem gazdaságos izommunka, vagy ízületi blokk. Jöhet a sérülés természetesen túlterhelésből is, így rendkívül fontos szerepe van azon technikáknak is, amivel a regeneráció elősegíthető, illetve valamint szerepet kap a megfelelően ütemezett és felépített terhelés, a periodizáció. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a sérülések elkerülése érdekében!

Terhesség és szülés utáni rehabilitáció

A terhesség egy hatalmas változással jár a kismamának a testében. A pocak növekedése miatt megváltozik a súlypont, és bizonyos izmokkal- ízületekkel kompenzálunk az egyensúly megtartása érdekében. Éppen ezért számtalanszor befeszülnek a deréktáji szövetek, mivel a farizmok folyamatosan dolgoznak, túlterhelődnek. Érdemes a terhességre, és magára a szülésre is felkészíteni a kismama izomzatát, illetve ha a terhesség során panaszai vannak, azokat mindenképpen szükséges enyhíteni. Náluk számtalanszor használunk kinezio tape-et, ami picit a derekukat is tudja tartani, illetve a terhesség vége felé haladva a pocakra is fel tudjuk tenni, ami kicsit leveszi a terhelést a derekukról. A terhesség során azért fontos, hogy a kismama jól érezze magát, ne legyen panaszos, mert akkor a baba is jól van. Szülést követően a 6 hetet meg szoktuk várni, kivéve bizonyos esetekben, mikor konkrét fájdalma van anyának. Fájdalom esetén azonnal megkezdjük a terápiát. A szülés utáni rehabilitáció egy komplex kezelés. Az ízületi diszfunkciókat rendezzük, illetve a kötőszöveti eredetű panaszokat is, majd pedig ellátjuk otthoni feladatokkal a kismamát az izomegyensúly helyreállítása érdekében. Amennyiben császármetszéssel történt a baba világra hozása, a hegszövettel is lesz dolgunk, hogy ne okozzon később panaszokat. Bővebben…

szülés utáni rehabilitáció