A legtöbb ember nem is gondolná, hogy a gátizmok testünk egyik legjelentősebb izmai, együttműködve más izmokkal a medence stabilitásában is rendkívül nagy szerepet játszanak, lehetővé teszik a fájdalommentes mozgásminták létrehozását és hatékonyabb sporttevékenység kivitelezését. Diszfunkciójuk nem csak 60 év felett okozhatnak különböző problémákat. Amikor ezen izmok nem megfelelően funkcionálnak kiválthatnak különböző gáttájéki ill. deréktáji fájdalmat is. Mind a nőket és a férfiakat is érintheti ez a probléma habár tény, hogy nőknél a babavárás és szülés miatt sokkal több sérülés alakulhat ki.

Mik is azok a gátizmok?

A gátizmok a medencefeneket alkotó kupolát képező izmok, melyek 3 rétegben helyezkednek el. A hasüreghez legközelebbi réteg a diaphragma pelvis. Ezen izmok szerepe a hasprésnél van. Nem engedik, hogy lesüllyedjen a rendszer, alátámasztják a kismedencei szerveket, illetve dinamikus funkciót biztosítanak az akaratlagos végbélzárásban. Következő réteg a diaphragma urogenitale, melynek van egy felületes és egy mély rétege, így tevődik össze az említett 3 réteg. A mély réteg szintén a kismedencei szervek alátámasztásáért felel, valamint az akaratlagos vizelettartásért. A felületes réteg szerepe a mély réteg erősítése, valamint szerepe van a végbél akaratlagos zárásában, ill. a szexuális tevékenységben. Mindemellett tágulásával lehetővé teszi a hüvelyi szülést is.

Megfelelő medencefenék funkcióhoz milyen más izmok játszanak még szerepet?

A medencefenék izomzat együtt működik a haránt hasizmokkal (transversus abdominis), ill. az ágyéki gerinc szegmentális stabilitásáért felelős mély izmokkal (multifidusokkal). Ez az egész rendszer a könnyebb megértés végett lemodellezhető egy rugalmas falú dobozként. Felülről a hasüreget lezárja a rekeszizom (diaphragma), oldalrol a rendszert a haránthasizmok zárják, míg hátulról található az ágyéki gerinc szegmentális stabilizálásáért felelős izom, míg alul zárja a dobozmodellünket a medencefenék izomzat.

Hogyan is működik ez a rendszer?

Amikor a hasűri nyomás megnő (a tüdőben lévő nyomás csökken, a rekeszizom lefelé mozdul), a medencefenék izomzat süllyed, a hasizmok közül ilyenkor nem a haránt hasizom az aktív, hanem inkább az egyenes hasizom (mely a szegycsont és a szeméremcsont között húzódik) az említett doboz magassága megnő, míg szélessége egyúttal csökken.

Amikor aktiváljuk a medencefenék izmokat (pl. megpróbáljuk a pisilést visszatartani) megemelkedik ez az izomcsoport, aktiválódik a haránthasizom, a hasűri nyomás pedig lecsökken. Ekkor a rugalmas dobozmodell oldalirányba terjeszkedik, magassága csökken.

Mi az az inkontinencia? Az inkontinencia az akaratlagos széklet-és vizelettartás problémája.

Mik lehetnek azok a rizikófaktorok, amik hajlamosíthatnak inkontinencia kialakulására?

 • Rossz rugalmatlan kötőszövet: a medencefenék izomzat az egyik legérzékenyebb szövet. Ha a kollagénrostok (rugalmasságért felelős rostok) száma nem elegendő a kötőszövet nem képes feladatát ellátni. Ez persze lehet veleszületett probléma ill. korral is romolhat a kötőszöveti állomány (menopausa okozta hormonális változás, csökkent ösztrogén szint miatt).
 • Terhesség: mind a hormonális változás miatt, mind a növekvő méh miatt, mely nyomást gyakorol a hólyagra, egy mechanikus változás jön létre a növekvő magzat miatt, ill. a terhesség során felszedett súly is kockázati tényező lehet.
 • Szülés: epidurális érzéstelenítés, illetve az elhúzódó kitolási szak, szülési sérülés is egy rizikó.
 • Műtétek: császérmetszés, nőgyógyászati műtétek egyéb hasűri műtétek.
 • Dohányzás, köhögéssel kapcsolatos betegségek. A dohányzás chronicus bronchitis (krónikus hőrgőgyulladás), asthma bronchiale (asztma) egy fokozott köhögési ingerrel jár, ami nagyban fokozza a hasűri nyomást, ezáltal egy állandó plusz terhet jelent a gátizomzatra.
 • Túlsúly
 • Székrekedés: mindennap több perces hasprés, miközben a záróizmok lazák
 • Nehéz fizikai munka, sporttevékenység, állandó cipelés, emelések melyek szintén egy állandó hasprést okoznak. Ugrálás, ütődés (aerobik, futás, egyéb szökdeléses sportok), állandó tehert generálnak.
 • Nem megfelelő ruházat: gyakori szűk fehérneműk, nadrág viselése, ezek a medenceizmoknak nem biztosítanak elegendő vért így romlik az oxigén ellátásuk, ill. izomerejük is.
 • Neurogén okok: az akaratlagos működésért felelős ideg károsodása (szüléskor, gv. sérülés, sérv esetén)
 • Rossz testtartás: a medence előre billenésével és a has előre tolásával megnyúlik a haránthasizom (transversus abdominis), ezáltal veszít rugalmasságából így a gátizommal való reflexes kapcsolata is sérül.
 • Egyéb tényezők: gyógyszer mellékhatások, gyakori húgyúti infekció, stressz

Mik a medencefenék izomegyensúly megbomlásának következményei?

Méh helyzetének változása (előreesés, süllyedés), szél-széklettartási problémák, szexuális problémák, higiénés problémák, társas kapcsolatok romlása.

A medencefenék izmainak rendezése napjainkban még eléggé tabu témák közé tartozik, azonban hatalmas életminőség javító szerepe van. Ne akkor fordulj szakemberhez, ha már panaszod van, hanem nyugodtan korábban is hogy megelőzzük a panaszok kialakulását! Legfontosabb hangsúlyt a tartós hatás elérése érdekében itt is a komplexitásra és a megelőzésre célszerű helyezni.

Hogyan kezeljük, előzzük meg a problémát?

Az említett dobozmodell elemeit aktiváljuk, a testtartást helyreállítjuk, kezeljük az ízületi diszfunkciókat, oldjuk az esetleges diszfunkciók miatt kialakult blokkokat, helyreállítjuk az izmok megfelelő egyensúlyát. Hasüregen belül is kezelünk, alkalmazunk speciális kézzel végzett fogásokat a szervtok ill. a szalagrendszer funkciójának a helyreállítása céljából. Megtanítjuk az otthon végzendő feladatokat helyesen kivitelezni, a mélyen futó izmok aktivitását a mindennapi életbe is beintegráljuk. Amennyiben további kérdése merülne fel a témával kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!