Évek óta vissza-visszatérő gerincpanaszaid vannak? Mindig aggódsz, hogy esetleg gerincsérv lehet a háttérben? Esetleg készült is már képalkotó vizsgálat, és tudsz róla, hogy van porckorong kiboltosulásod? Tudtad, hogy már a legújabb kutatások alátámasztják, hogy a herniált (sérvesedett) porckorong képes teljesen panaszmentessé válni?

Hogyan alakul ki a porckorongsérv? Hol fordul elő leggyakrabban, melyik gerincszakaszon? Hogyan érhető el a panaszmentesség konzervatív úton?

A porckorongsérv egy nagyon gyakori probléma. Valószínűleg mindenki hallott már róla, vagy ismer valakit, aki ettől a problémától szenved. 40 éves kor alatt az emberek 25%-ánál jelentkezik különböző mértékű porckorongdegeneráció, 40 éves kor felett a képalkotó vizsgálatok 60%-a mutat ilyen eltérést.

Minden, amit érdemes tudnod a porckorong felépítéséről és a porckorongsérv kialakulási mechanizmusáról

A porckorongok a csigolyáink között helyezkednek el. Felelősek a különböző erők elnyeléséért. Amikor például járunk a talajfogás elnyelésében ők is szerepet játszanak. Minden porckorongunk áll egy kocsonyás belső rétegből (nucleus pulposus), és az őket körülvevő, rostos kötőszövetes állományból (anulus fibrosus). Mozgások során a porckorongjaink mozdulnak egyik vagy másik irányba. Amikor például előre hajolsz, két szomszédos csigolyád elülső felszíne közeledik egymáshoz, hátulsó felszínei pedig távolodnak, a közte lévő porckorongod hátrafelé mozdul. Ha jól stabilizálnak a gerincmenti mély izmok, a porckorongjaid kisebb erőbehatásoknak vannak kitéve.

Életünk során a különböző terhelések, mozgások hatására tud a porckorong külső rostos rétege sérülni, keletkezhet rajta pici hajszál repedés. A rostos rétegből kiszorulhat a középen elhelyezkedő kocsonyás rész és kiboltosulást (protrusiot), vagy annak a teljes kiszabadulását eredményezheti. Ez utóbbit nevezzük herniált (sérves) porckorongnak. Amikor ez a kocsonyás rész a gerinccsatornában is benyomódik, és irritálja a gerincvelőt, rendkívül heves panaszok jelentkeznek. Ilyenek a végtagokba jelentkező zsibbadás, kisugárzás, érzésvesztés, súlyosabb esetekben akár széklet és vizelettartási nehézség, bénulás.

Miért sérülhet a porckorong?
Öregedéssel a porckorong középső kocsonyás, gélszerű része dehidratálódni kezd, és a sejtközötti állományban az úgynevezett proteoglikánok koncentrációja csökken, ami a pockorong ütéselnyelő képességét teszi lehetővé. A külső rostos szerkezetű része is gyengül az életkorral, és nő a szakadás kockázata.

Minden akut sérülés során a szervezetben gyulladásos mechanizmus játszódik le. A porckorong a nyomás helyszínén immunválaszt vált ki, melynek következtében a szövetek között folyadékgyülem észlelhető. Ezt a fehérvérsejtek egy csoportja az úgynevezett makrofágok fogják bekebelezni és felszámolni. Ezáltal a kezdetben minden mozgásirányba és állandóan jelenlévő fájdalom csökkenni fog, hiszen a szövetlemezek közötti feszültség is csökken. Mozgás során a megfelelő keringést biztosítjuk, ami ezt a folyamatot felgyorsíthatja.

Hol fordul elő leggyakrabban gerincsérv és hogyan élhetsz vele panaszmentesen?

Nézzük meg hol fordul leggyakrabban elő gerincsérv! Mik a főbb konzervatív terápiás elvek? Milyen izmok, illetve izomcsoportok aktivitása elengedhetetlen a panaszmentességhez? Milyen konzervatív terápiás módszerek vethetőek be a panszmentesség elérése érdekében?

Nyaki gerincsérv

Mi történik ilyenkor pontosan gerincünkben? Az előre helyezett fejtartás miatt felborul az izmok egyensúlya. A felületesebben futó nyakizmok (főként a csuklyás izom, fejbiccentő izom, pici tarkótáji izmok, I-II bordákra ráfutó izmaink) túlterhelődnek, állandó feszülésben vannak, míg a mélyebb rétegek nem segítenek be a munkába és sok esetben inaktiválódnak. Ha a fej helyzete előre helyeződik, akkor a fejízületekben (felső nyakcsigolyákban) pici hátra biccentés jön létre, míg az alsóbb csigolyáknál egy nagy terhelés helyeződik a porckorongokra. A porckorongok felszínét nem egyenletesen éri a terhelés, így valamelyik irányba kiboltosulnak. Ha folyamatosan rossz terhelésben vannak, egy idő után kialakulhat a gerincsérv. Ha pedig nyomás alá kerül egy-egy ideggyök megjelennek a periférián is tünetek (végtagokba jelentkező fájdalom és vagy zsibbadás, érzéketlenség).

Nyaki szakaszunk a gerincünk legmozgékonyabb gerincszakasza, éppen ezért rendkívül sérülékeny. Sok esetben a középső nyaki szakasz instabil, a felsőbb és alsóbb szegmentek pedig korlátozottak (hiszen a középső szakasz elvégzi a mozgások nagyrészét). A nem megfelelő (előre helyezett) fejtartás miatt fejfájás, szédülés és nyaki panaszok gyakran megkeserítik mindennapjainkat. Súlyosabb esetben, amikor már felmerül a nyaki gerincsérv gyanúja is, előfordul, hogy a felső végtagjainkba és/vagy lapockáink területén is lesugárzó panaszt, zsibbadást észlelünk.

Ne várjuk meg a súlyosabb panaszokat, forduljunk már a tompább nyak fájdalmakkor is szakemberhez!

Egyik legfontosabb stabilizáló izmunk a nyaki szakaszon a m. longus colli!

A nyakunk elülső felszínén mélyen elhelyezkedő izom, melynek izomrostjai jelentős szerepet játszanak a nyaki porckorongok stabilizációjában. Aktivációjával, sokkal gazdaságosabb izommunkát tudunk elérni a nyaki gerinc területén.

Ágyéki gerincsérv

Az ágyéki gerincszakaszon a porckorongokra a felegyenesedett tartásból adódóan a legnagyobb terhelés hárul. Szegmentális instabilitás lehet jellemző erre a területre. Ennek lehet egyéb kórkép is a hátterében, mint például csigolyaívszakadás (spondylolisis), vagy csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis), esetleg nyitott gerinc (spina bifida). Mindenesetben fontos lesz a megfelelő izomegyensúly helyreállítása és a mélyizmokkal történő stabilizáció a panaszmentes élethez. Fontos lenne például a nagy farizmok aktivációjának a vizsgálata. Ők nagyon sokszor későn kapcsolnak be és rengeteg derékfájás hátterében állnak, hiszen helyettük az ágyéki szakasz gerincmenti izmai dolgoznak.

Hogyan vizsgálhatjuk a farizmok bekapcsolódását?
Hason fekszik a páciens, tapintjuk egyidejűleg a farizmot, a térdhajlító izmot és a gerinc menti izomzatot az ágyéki szakaszon. Kérjük, hogy emelje meg az egyik alsó végtagját a plafon felé, és figyeljük, milyen sorrendben kapcsolnak be ezek az említett izomcsoportok. Ideális esetben a nagy farizmok az elsők, majd a térdhajlítók és azt követően az ágyéki szakasz gerinc menti izmai.

Amiatt, ha van 1-1 instabilabb gerincszakasz, ugyanúgy, mint a nyaki szakaszunkon, itt sem egyenletes terhelés éri majd a porckorongokat, és a fentebb részletezett mechanizmus alapján sérülhetnek. Az ágyéki (lumbális) porckorongsérv esetén a perifériás tünetek az alsó végtagokba jelentkeznek.

A képen a L5-S1 csigolya közti porckorong sérvesedése figyelhető meg. A gerincsérv egy komoly probléma, amivel muszáj foglalkozni, hiszen, ha huzamosabb ideig nyomás alatt vannak az idegek, akkor az izmokat sem képesek ellátni, és izomerőveszteség, de akár egyéb súlyos tünetek is jelentkezhetnek (széklet és vizeletvesztés, bénulás).

Az ágyéki gerincszakaszon egyik említendő fontos izmunk a m. quadratus lumborum

quadratus_lumborum

Ez az izom a hátsó hasfalon helyezkedik el, az alsó bordákat köti össze az ágyéki csigolyákkal, és a csipőlapátig fut le. Nagy szerepe van a stabilizációban. Amikor derékfájás van, tapasztalat szerint, minden esetben ez az izom, vagy az egyik, vagy akár mindkét oldalon be van feszülve. Sokszor a nem megfelelő hasűri nyomásviszonyok, rossz mozdulat során keletkezett erőviszonyok miatt a szövetlemezek között ki is nyomódik 1-1 pici része, amit herniálódott triggerpontnak hívunk. Tapintása olyan, mint egy tömör csomó. Annyira fájdalmas tud lenni sokszor, hogy előfordul, hogy felmerül bennünk az aggodalom, hogy talán gerincsérvem van? Szerencsére ez kiválóan kezelhető lágyrésztechnikákkal, habár maga a kezelés nem fájdalommentes.

Az ágyéki gerincsérvet minden esetben érdemes lenne megműteni?

Szerencsére nem kell minden esetben műteni, hiszen legtöbb esetben kitűnően működik a jó szakemberrel levezényelt konzervatív terápia (gyógytorna, manuálterápia, idegmobilizálás, lágyrészlazító technikák).

Milyen elven működik a gerincsérves gyógytorna?

A gerincsérves gyógytorna során (Mckenzie terápia) azt a mozgásirányt keressük, amellyel a kitüremkedett porckorongot a helyére tudjuk visszapozícionálni. Ha már enyhülnek a kezdeti hevesebb tünetek, akkor ezt követően ennek az ideális pozíciónak a megtartása lesz a cél, tehát izmokkal kell körbe erősíteni a gerincünket. Gerincstabilizáló tornára (core tréning) van szükség, amit ha elsajátít a páciens, nyugodtan tudja otthon is végezni. Ha némi motivációra, illetve kontrollra van szüksége akkor pedig, szakember által levezényelt csoportos óra formájában is lehet folytatni. Ezt heti rendszerességgel érdemes beépíteni a mindennapokba.

Milyen kiegészítő technikák segíthetnek még a gerincsérv okozta fájdalom csökkentésén?

A konzervatív terápiához a lágyrészmobilizáló technikák (kézzel végzett lazító fogások, floss, köpöly), manuálterápiás fogások tudnak még sokat segíteni. Lágyrész technikákkal kilazítjuk a befeszült szöveteket, illetve a manuálterápiás fogásokkal, ha vannak ízületek közötti blokkok, azokat kioldjuk, így próbáljuk helyreállítani a harmónikus gerincmozgásokat. Ha a periférián van tünet, tehát a végtagokba sugárzó fájdalmat észlelünk, akkor idegmobilizációs feladatra is szüksége lesz a páciensnek, mely során a nyomás alá került ideget a saját kis „csatornájában” megcsúsztatgatjuk.

Összegezve

Amint visszatérő panaszok vannak, érdemes szakemberhez fordulni, és inkább a prevencióra helyezni a hangsúlyt! Ha kialakul a gerincsérv, nem szabad kétségbeesni, hiszen a legtöbb esetben van rá konzervatív megoldás, csak meg kell találni a megfelelő szakembert, akivel együttműködve elérhető a panaszmentesség. Gerincsérvvel a megfelelő elvek betartása mellett panaszmentes és korábbi megszokott életmódhoz vissza lehet térni, nem lesznek tiltott mozgások, amiket életünk végéig kerülni kéne. Ugyanez vonatkozik az emelésekre is, azok is kivitelezhetőek megfelelően megerősített mélyizomzattal és gerinckímélő emelési technika elsajátításával.

Tóth Réka
Tóth Réka – gyógytornász, manuálterapeuta

Ha kérdésed van keress elérhetőségeimen, vagy foglalj időpontot egy első alkalomra, illetve ajánlom figyelmedbe az újonnan elérhető csoportos gerinctormámat.

A képek kenhub.com oldalról származnak.