Szakmánk során nagyon sokszor megkérdezi a páciens elmenjen-e csontkovácshoz is, hiszen minél előbb szabadulni szeretne a fennálló panaszaitól. Másik gyakran felmerülő kérdés, amit sokszor tapasztalok manuálterapeutaként „te akkor gyógymasszőr is vagy?” Nézzük csak meg sorban mik is a fő különbségek ezen terápiás irányzatok/szakmák között.

Gyógymasszőr

A gyógymasszőr általában a kötőszöveti technikákat használja, az ízületi diszfunkciókkal közvetlenül nem foglalkozik, de természetesen a kötőszöveti struktúra javításával pozitívan tud az ízületek funkciójára is hatni. Közérzetjavító, fájdalomcsillapító, keringésjavító és relaxáló hatást fejt ki. Végzettségüket tekintve, nem kötött előképzettséghez, sokan hobbiként csinálják meg a gyógymasszőri tanfolyamokat.

Csontkovács

A csontkovács népi hagyományokon alapuló, illetve tapasztalatokra alapozott tudást használ. Szintén a manuálterapeutához és gyógymasszőrhöz hasonlóan kézzel kezel. Ízületi mobilizációs kezelési fogásokat használ, de lágyrész technikákat azonban nem. A kötőszövetre kevésbé van hatással. Egy konkrét mozdulattal próbálja elérni a hatást, ezt nevezzük manipulációnak. A manipulációs fogásokat sok esetben „roppanó” hang kíséri. Magyarországon a csontkovácsok szabadon tevékenykedhetnek, mivel nincs semmilyen előképzettséghez kötve a „hivatásuk”, éppen ezért sokszor a kevés anatómiai háttérismeret miatt sok veszélyt rejthet magában egy ilyen kezelés. A csontkovácsolás Magyarországon jogilag nem elfogadott gyógyító tevékenység, nincs szakmakódja, és nem sorolható egészségügyhöz, ANTSZ engedélyt sem kaphat egy csontkovács.

Manuálterapeuta

A manuálterápia a mozgásszervrendszer visszafordítható elváltozásait diagnosztizáló és kezelő komplex eljárások összessége. Fontos, hogy bizonyítékokon alapuló eljárásokat használ komplex anatómiai-neurológiai-biomechanikai- és egyéb klinikai területbéli kutatásokkal igazolták hatásmechanizmusát. Holisztikusan* kezeli a pácienst.

* a holisztikus szemlélet lényege, hogy a terepeuta egy egészként tekint a páciensre.

Egy nagyon alapos mindenre kiterjedő állapotfelmérést követően kezdi a terapeuta a vizsgálatait, majd a kezelést. Manuálterápiát csak orvosok vagy főiskolát végzett gyógytornászok végezhetnek.

FŐ KÜLÖNBSÉGEK

A fő különbség a kezelési metódusban, hogy a csontkovács nem biztos, hogy elvégzi a kezelés megkezdése előtt a részletes kikérdezést és a fizikális vizsgálatokat. Így sajnos előfordulhat, hogy rontja a páciens panaszait, hiszen például megcsavarja a pácienst, akinek nem minden mozgásszegmentje korlátozott, hanem túlmozgó szegmentjei is vannak. A túlmozgó szegmenteket tovább mobilizálja, ezáltal okozhat becsípődést, kisugárzó fájdalmat, vagy fokozhat egy már fennálló csigolyaelcsúszást. Nem egészben nézik a pácienst, sokszor 5-20 percben a panaszos területet megcélozva a csontkovács manipulál. Kevésbé foglalkoznak az alapproblémával vagy a következményes területekkel. Kontroll vizsgálatra nagyon ritkán kerül sor. Összességében tüneti kezelést végeznek, hiszen az említett fizikális vizsgálatok hiányában nem határozható meg az ízületi mozgásbeszűkülés iránya.

A manuálterápiás kezeléskor első alkalom legalább 80 perc, mely során az addigi összes problémáról beszélni kell, hogy a terapeuta minél szélesebb képet kapjon pácienséről. Utána megtekintés során a csontok egymáshoz viszonyított helyzetét vizsgáljuk, illetve a szembetűnő szöveti eltéréseket feljegyezzük. Ezt követi a tapintás, rugóztatás. Tapintással a szövetek hőmérsékletét, rugalmasságát, víztartalmát tudjuk vizsgálni. Rugóztatással már a szalagok és kisízületek állapotát mérjük fel. Ezután aktív és passzív mozgásvizsgálatot csinálunk, majd pedig szegmentális vizsgálattal az ízületi blokkok irányát és helyét meghatározzuk. Összegezzük a betegnek a vizsgálatokat, majd megkezdjük a terápiát, medencétől a fejízületekig, majd a végtagoknál fennálló panaszokkor a végtagízületeit is kezeljük. Végül feladatokkal, teendőkkel, tanácsokkal engedjük el a pácienst a kontroll időpont megbeszélését követően.

Ha szeretnél többet megtudni a manuálterápiáról, feltétlenül olvasd el az ezzel kapcsolatos bejegyzésünket!