A csecsemő zavartalan mozgásfejlődése elengedhetetlen, hogy később ne alakuljanak ki további problémák. Fontos tudnunk, hogy a babák, ha sírnak, annak mindig oka van, ha nem éhes és nincs tele a pelus, akkor más állhat a háttérben, aminek az okát érdemes felderíteni.

Miért alakulhat ki mozgásfejlődési zavar?

 • pocakon belüli téraránytalanság
 • elhúzódó, vagy nehéz szülés/nagyon gyors szülés
 • sürgősségi és programozott császármetszés
 • 4000 g feletti baba
 • szülést segítő eszközök használata (vákuum, fogó)
 • anya hasára rányomnak

A szülés során hatalmas erőbehatások érik a babát, ezért különféle kötőszöveti eredetű elváltozások (disztorziók) alakulhatnak ki, melyek különféle módon zavarhatják a picit.

Egyik talán leggyakoribb probléma a KISS-szindróma. 1991-ben Biedermann alkotta ezt a kifejezést (Kopfgelenk=feji ízület, Induzierte= kiváltott, Symmetrie=szimmetria, Störungen=zavarok) tehát ez a fej és a nyakízületek szimmetriazavara miatt kialakuló rendellenes fejtartás. Ez nem egy betegség, inkább egy diszfunkció. Legtöbbször a legfelső két nyakcsigolya blokkja a probléma, de sokszor a teljes nyaki gerincet érinti. Ez a babákban aszimmetrikus fejlődést eredményezhet, rengeteg következményt vonva maga után. A fiú babáknál kétszer annyira gyakori az előfordulása, mint a lányoknál. Két fajtáját különíti el a szakirodalom. Beszélünk KISS 1 és KISS 2-ről (Happle és mtsai, 2009).

KISS 1 esetén

az 1. (atlas) és 2.(axis) nyakcsigolya mozgásai blokkolódnak, gátlódnak, ezáltal a fej fordítása és oldalra döntése az egyik irányba korlátozottabb. A babának van egy kedvenc oldala, szinte mindig ferdén tartja a fejét, ugyanabba az irányba eldöntve, valamint csak az egyik irányba nézelődik. Egy idő után ez további következményeket von maga után. Mindig az egyik oldalára fekszik, itt a koponyán sokkal nagyobb a lokális nyomás, így ellaposodhat. A koponyacsontok ezen az oldalon előre tolulnak, létrejön egy aszimmetrikus arckoponya. Az első nyakcsigolya elfordul, a lentebbi csigolyák lekövetik, fordulnak ők is, kialakulhat gerincferdülés. Az aszimmetrikus arckoponya miatt egy nem megfelelő harapási minta jöhet létre, az állkapocs tolódik, később fogszabályozásra lehet szükség. A fül is deformálódik, a hallócsontok is eltolódnak. Gyakran fül és arcüreggyulladásos lehet a gyermek ilyen esetben. Később akár fejfájás is jellemző lehet, hisz az egész koponyán belüli rendszer tolódik el, zavart szenvedhetnek a szemek, de elcsavarodhatnak a felső légutak is. Természetesen nem feltétlenül kell, hogy panasza legyen a gyermeknek, de lehet, hogy lesz.

KISS 2 esetén

a kiváltó ok szintén ugyanaz, azonban itt a baba nem oldalra, hanem hátra feszíti a fejét, így próbálja elkerülni a fájdalmat. Fordítani mindkét irányba tudják a fejüket, inkább a fej előre hajtása okoz nehézséget. Sokszor ellapul a koponyájuk szimmetrikusan hátul. A hátrahajtott fejhelyzet a légcső beszűküléséhez vezethet síráskor és ez életveszélyes oxigénhiányt válthat ki. A KISS 2 szindrómás babák sokat sírnak, jellemző rájuk a nyáladzás, a szoptatási és ivási nehézség, a hányás, és a megkésett beszédfejlődés. Nagyon érzékeny a nyakuk, általánosan egy csökkent izomtónus jellemző rájuk, illetve sokszor hasfájósak (kólikások).

Az aszimmetrikus fejtartást fontos minél előbb elkezdeni kezelni, hiszen annál kevesebb kezeléssel elérhető eredmény, és kevesebb következménye lesz. Ha helyreáll a fejízületek és az ottani izmok tónusa, akkor egészen addig nem is indokolt már a rendszeres terápia, amíg újra aszimmetriát nem észlelünk a fejlődésében. Ha azonban a baba csak egyik oldalra fordul vagy aszimmetrikusan kúszik, érdemes ismét szakemberhez fordulni.

Ha nincs kezelve a gyermek szervezete, próbál különféle kompenzációkkal reagálni. Ezekre a gyerekekre egyensúlyzavarok jellemzőek, gyakran elesnek, ügyetlenek, koncentrációs nehézségeik vannak, fejfájósak. Sokszor az ADHD-t (attention deficit or/and hyperactivity disorder; figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar) is a korai gyermekkori KISS-betegségre vezetik vissza.

Hasi fájdalmak

A hasfájós lehet egy baba természetesen KISS szindróma nélkül is. Ezeket a babákat onnan lehet felismerni, hogy nagyon-nagyon sírnak székelés előtt, majd amikor sikerül abba marad a sírás, megkönnyebbülnek. Néha persze nem a hasi terület okozza a gondod, hanem a sok erőlködéstől a medencefenéknél is lehetnek kötőszöveti eredetű panaszok. Általánosságban elmondható, hogy a hasfájós babák fognak hamarabb felállni, próbálják kimozogni magukból a fájdalmukat.

Sokat visszabukja, amit megevett

Ha a baba sokat bukik, felmerülhet a rekeszsérv gyanúja, ezért érdemes szakemberrel kizárni ezt. Úgy lehet erre gyanakodni, hogy a baba függőleges helyzetben jól érzi magát, de lefektetjük, a gyomorsav elindul, ő egyből elkezd sírni. Amint felvesszük, ismét megnyugszik.

Megkésett mozgásfejlődés, vagy egyes mozgásfejlődési lépcső átugrása

A mozgásfejlődési mérföldkövekkel nagyságrendileg érdemes tisztába lenni. (Brunet-Lézine Psychomotor Development Teszt szerint,1965):

 • 2 hónaposan már több másodpercre meg kell tudnia emelnie a buksiját, kezeit nyitogatja
 • 3 hónaposan hason fekve már az alkarjára támaszkodik, megjelenik a szociális mosoly (ha rámosolyognak ő is visszamosolyog)
 • 4 hónaposan már kéztőre illetve tenyérre ki tud hason támaszkodni, és elkezd oldalra fordulni
 • 6 hónaposan minden irányba forog, néha-néha már négykézlábra áll, ahol előre-hátra hintázik, esetleg egy-két kúszómozdulatot is megkísérel
 • 8 hónapos kora körül várható a kúszás megindulása
 • 9 hónaposan már mászik, illetve ül
 • 10 hónaposan tárgyak mellett felkapaszkodik és feláll, de a fő helyváltoztató mozgása továbbra is a mászás
 • 12 hónaposan bútorok mellett oldalra lépeget
 • 13 hónapos kora körül fog elkezdeni járni

A megfelelő mozgásfejlődési mérföldköveknél fontos, hogy időre született-e a baba. Ha a 37-40. hétre született, akkor várjuk ezeket a mozgásfejlődési mérföldköveket. Ha a 36. hétre vagy alatta, akkor mindenképpen korrigált korának megfelelően várjuk el, hogy mit kell tudnia mozgásfejlődésileg. Tehát ha a baba korrigáltan például 4 hónapos, az elvárás, hogy tudja azt, amit egy 4 hónapos, de tudhat már olyan dolgokat is amit egy 5 hónapos babától várnánk el.

További problémák

 • valamilyen testhelyzetet nem szeret (pl. hason feküdni)
 • nem viseli el magán a szűk bodyt/takarót/zoknit/sapkát/ sálat
 • alvászavaros
 • sokszor indokolatlanul sír, nyugtalan
 • utálja a hordozót
 • hason repülőzik

Összefoglalva

Bármilyen mozgásfejlődési zavar gyanúja áll fenn, forduljunk szakemberhez! A kikezeletlen kötőszöveti eredetű disztorziók ugyanis kóros primitív reflexeket tartanak fenn, amik gátolják a megfelelő mozgásfejlődést, és hatással lehet később a kognitív funkciókra is. Minél előbb megkezdődik a terápia, annál gyorsabban érünk el eredményt, és csökkenthető a következmények kialakulásának a kockázata. Arról se feledkezzünk meg, hogy vannak olyan disztorziók (pl. koponyaaszimmetriák), amik később kevésbé hatékonyan, vagy nem is kezelhetőek ki, így a korai felismerésnek hatalmas szerepe van!

Források:

Brunet-Lézine PsychomotorDevelopment Teszt, 1965

Happle, C., Hartmann, E.J., Hartmann, E., Lücke, T., Wetzke, M. (2009): Cases against KISS: a diagnostic algorithm for children with torticollis. Klin Padiatr. 221(7):430-5.

https://kiss-therapie.de/kiss-therapie.php

https://www.platohealthclinic.com/conditions/babies-kiss-and-kidd-syndrome/