A legújabb tanulmányok szerint a bolygóideg szerepet játszik a gyulladások kialakulásában, a hangulat és a fájdalomszabályozásban, amelyek mindegyike potenciálisan modulálható a vagus ideg stimulációval. Az ideg széles ideghálózattal rendelkezik, valamint neuromodulációs hatást fejthet ki, mely által aktiválja a szervezet bizonyos veleszületett „védő” útvonalait az egészség helyreállítása érdekében (Yuan és Silberstein, 2016).

Azt is bizonyították, hogy a bolygóideg stimulálása szerepet játszik a szorongás, a stressz, a pánik betegségek, a depresszió, bizonyos típusú fejfások és a gyulladások csökkentésében.

Mi is az a bolygóideg?

A bolygóideg (nervus vagus) testünk leghosszabb idege. A 12 agyidegből a X. agyideg, melynek az aktivitása a nyugalmi tónus kialakításában hatalmas szerepet játszik. Ez tulajdonképpen a legnagyobb paraszimpatikus idegünk, mely az agytörzsből indul, és végig lefut a nyakon, majd belép a mellüregbe, aztán pedig a hasüregbe is ad le elágazásokat. A szimpatikus idegrendszert nevezik az „üss vagy fuss” rendszernek, míg a paraszimpatikus inkább a pihenésre, emésztésre van hatással. Azt tartják a test öngyógyító folyamataiban is részt vesz. A legújabb kutatások összekötik a krónikus gyulladások kezelésével, melyekről azt tudjuk, hogy eddig migrént, emésztési zavarokat és magasvérnyomást eredményeztek.

Mi történik alacsony vágus tónus esetén?

Igazából, amikor egyes betegségek kialakulásának okát a stresszre fogják, az tulajdonképpen az alacsony vágus tónus. Ilyenkor nő a hajlamosság a szívritmus zavarokra, stroke-ra, cukorbetegségre, depresszióra, gyulladásos betegségekre például a reumás ízületi betegségekre illetve gyulladásos bélbetegségekre, lupus betegségre és az endometriózisra.

Hogyan tudunk mi ezekre hatni?

Önmagában a meditációs feladatok, a mély légzéssel járó feladatok segítik a magasabb vágus tónus létrehozását. Éppen ezért nagyon jó mozgásforma a jóga. Belszervi terápiával tudjuk tovább segíteni a vágus tónus növelését. Ilyenkor a koponyaalaptól elindulva a nyak felé, majd gége-nyelőcső területén, mellkason, majd pedig hasüregben végzünk különböző terápiás fogásokat melyekkel ingereljük a bolygóideg kilépési helyeit. Nagyon fontos az első nyakcsigolya helyzete, ugyanis, ha nincs teljesen középen, tudja egyik oldalt nyomni ezt az ideget, és ilyenkor tapasztalhatunk olyat, hogy a páciensnek egyoldali tünetei vannak (csak a jobb vagy a bal oldaliak). Terápiát kiegészítjük otthon végzendő tornagyakorlatokkal, amit a páciens könnyen tud otthon elvégezni, a hatékonyságunk növelése érdekében.

Ha Önnek is vannak emésztési zavarai, nagyon stresszes életmódot él, javaslom a belszervi terápiát. Amennyiben további kérdése merülne fel, forduljon hozzám bizalommal!

Forrás:

Yuan H., Silberstein, S.D. Vagus Nerve and Vagus Nerve Stimulation, a Comprehensive Review: part 1. (2016). Headache.56(1):71-8.