Rendelő

XII. kerület, Csaba utca 8.

Telefonszám

+36 20 929 5054

Email cím

info@physiomaximum.hu

Nyitvatartás

H-P 8:00 - 18:00

baba fdm terápia

Baba mozgásfejlesztés

A baba mozgásfejlesztést érdemes minél előbb megkezdeni, hiszen így hatékonyabb. Két fajta főbb terápiás és diagnosztikai kezelési módszert használunk. Ezek a katona módszer és a baba FDM terápia. A Katona módszer során egy aktívabb terápiát várunk el a babától, míg az FDM terápia a terapeuta által végzett manuális technikákból épül fel.

Katona módszer

Dr. Prof. Katona Ferenc módszere a kora és újszülött babákra adaptált diagnosztikus és terápiás katona módszer. Mechanizmusa az elemi mozgásmintákra épül, mely veleszületetten jelen van (már a magzati korban) a csecsemőben. A gravitációs erő kihasználásával a babát egy adott ingerhelyzetbe hozzuk, mely aktiválja az agy megfelelő részét és kiváltódik a mozgásminta. A mozgásmintáknak 2 csoportját különböztetjük meg:

Lokomóciós – helyváltoztató: lejtőn lefelé ill. felfelé kúszás, asszisztált mászatás, elemi járás

Vertikalizációs – felegyenesedést segítő: lebegő ültetés, ülésbe húzás, ülésbe rugaszkodás.

Még ha bizonyos ingerhelyzetek első látásra félelmetesnek is tűnnek, kiváltásuk egyszerű, a szülőknek könnyen megtanítható. Nagy előnye a kezelésnek a szülő és a gyermek kapcsolatának az erősítése. A terápiát minél hamarabb naponta többször érdemes végeznie a szülőknek, hiszen a gyermeki agy az első 3-6 hónapban a „legalakíthatóbb”.

Milyen problémák esetén alkalmazható?
katona módszer

Baba FDM terápia
(Fascia Disztorziós Modell)

Gondolnunk kell arra, hogy a babákra a születés során, a szülési metódustól függően (fogó, vákum, természetes szülés, császármetszés) különböző erők hatnak. Húzás, tolás, nyomás. Ezen erők tudnak létrehozni kötőszöveti eredetű disztorziókat. Ezek a disztorziók, nem csak nyugtalanná teszik a babákat, hanem nekik valóban fájdalmuk van, csak nem tudják máshogy jelezni. A terápia nehézsége abban rejlik, hogy a terapeuta vizsgálatokkal eldöntse, hol lehet a probléma a picinél? Ha ezek a disztorziók nincsenek kikezelve, ezek primitív reflexeket tarthatnak fenn, melyek akadályozni fogják a csecsemő természetes mozgásfejlődését. Nagyon fontos tehát, minél előbb szakemberhez fordulni! (Mi is az a fascia? KATT IDE!)
Milyen jelek utalnak rá, hogy a babának a mozgásfejlődését disztorziók akadályozzák, fájdalmai vannak?