Tudtad, hogy kisbabád mozgásfejlődésére hatással lehet, ha ferdén tartja a fejét, vagy egyik oldalra gyakrabban fordítja, illetve ha van egy úgynevezett kedvenc oldala?

Kisbabáknál az egyik leggyakoribb probléma, amikor egyik oldalra többet tekintenek, olyan mintha lenne egy kedvenc oldaluk, emellé sokszor társul, hogy picit ferdén tartják a fejüket és ezt még a gerinc további szakaszai is lekövetik és a pici C-alakot vesz fel a törzsével.

Ez a császáros születésű babák 80%-ánál észlelhető.

Miért baj ez? Miért fontos ezzel foglalkozni, milyen problémákat vonhat maga után?

1.
Amikor a baba ferdén tartja a fejét, és egyik oldalra többet néz, a koponyájának az egyik oldalát nagyobb nyomás éri. Ha ez hosszabb ideje (hónapok óta) fennáll, koponya aszimmetria alakul ki. Az érintett oldalon ahol nyomódik a koponyájuk, a koponyacsontok előre tolódnak.

2.
Ezen az oldalon nyomás alá helyezik a koponyacsontok az agyat is, ami még nem tisztázott kutatások által sem, hogy milyen hatással lehet a pici agyfejlődésére. Az azonban bizonyos, hogy egy feszültség alakul ki azon az oldalon, így okozhat ez fejfájást, fülfájást, illetve hatással lehet a látásra is.

Hogyan tudod ezt a koponya aszimmetriát észrevenni? A pici háton fekszik, te pedig a fejénél állsz, tekinteted a feje tetején van, és azt látod, hogy a kedvenc oldalon a homloka picit előrébb, a plafon felé jobban kiemelkedik.

3.
Továbbá ha a pici ferdén tartja a fejét, akkor nyakizmokban egyensúlyfelborulás szokott létrejönni. Amiatt, hogy egy irányba többet néznek, lesznek izmok, amiket dominánsabban használnak, és ezek nagyon befeszülhetnek.  Ellenoldalon folyamatos megnyúlásban lehetnek más izmok, ezek egy fékező izommunkát végeznek, ők is terhelődnek és mindkét oldalon lehetnek szöveti feszültségek, fájdalmak is.

4.
Sok esetben a pici törzse is leköveti ezt az aszimmetriát, és kis kifliben/c-alakban fekszik. A C-alak belső oldalán (amerre a fejük is billen) a gerinc menti izmok rövidülnek. Sokszor ez a lábuk többet is van hajlítva a másik pedig kifeszítve.

5.
Amiatt, hogy a babák ferdén tartják a fejüket (balra billentve), és dominánsan egy irányba tekintenek (jobbra) azt látjuk, hogy amerre néznek, azt a kezüket (jobb) többet használják, és ez hatással lesz a vállövi izmok egyensúlyára is. Másik kezüket (bal) hajlított helyzetben tartják. Amerre néznek (jobb) arra felé általában a lábuk is nyújtott helyzetben van, míg ellenoldalon (bal) hajlítva. Ez tulajdonképpen az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex jelenléte dominánsabban az egyik (jobb) oldalon.

A csecsemőkori reflexeknek nagy szerepe van a babák életében, de csak egy bizonyos korig szabad észlelnünk jelenlétüket. Ha nem épülnek le időben, zavarják a mozgásfejlődés előre menetelét. Az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex (ATNR) már magzati korban kialakul, szerepe lesz a baba izomtónusában, a szem-kéz koordinációban, hátukról való forgásban, tárgyak után nyúlásban. Azt tartják, hogy születéskor segíti a magzat szülőcsatornán történő rugalmas átjutását is. A baba 5-6. hónapos koráig aktív, majd ezt követően kell leépülnie.

6.
Akadályozott lehet a forgás, vagy ott is megfigyelhető, hogy dominánsan egyik oldalon fordul át a baba a hátáról a hasára, illetve hasáról vissza a hátára.

7.
Továbbiakban aszimmetrikusan indulhat meg a kúszás- mászás. Rengetegszer egyik lábukat nem hajlítják, csak húzzák maguk után, és a váltott kézhasználat sem jön létre. Ilyenkor két kézzel egyszerre húzzák előre magukat a kúszás során, úgy, hogy az egyik kar előrébb van, mint a másik.

+1
Ha nem szép a kúszáskép, azt tartják ez hatással lesz a szem-kéz koordinációra, kisiskolás korban pedig jelentkezhetnek tanulási nehézségek.

További feltételezés, hogy az ismeretlen eredetű gerincferdülések hátterében is ilyen aszimmetriák állnak. Hiszen ha az első nyakcsigolya nincs a helyén, ez az alatta lévő gerincszakaszokra is hatással lesz, beindít kompenzációs mechanizmusokat, amikor elkezdenek járni.

Mi okozhatja, hogy a baba ferdén tartja a fejét?

Az aszimmetrikus fejtartást valamilyen születéskori esemény okozhatja, vagy méhen belüli téraránytalanság. A születéskori eseménykor, nem feltétlen kell nagyon elhúzódó és extrémebb szülésre gondolni. Amikor a babát átsegítik a szülőcsatornán, nagy erők hatnak rájuk, nyomás, húzás, tolás (Csecsemő mozgásfejlődés).

Hogyan lehet kezelni?

Mindenképpen szükséges valamilyen lágyrészekkel foglalkozó terápiás módszer: Dévény módszer, Fascia Disztorziós Modell technika, Pfaffenrot terápia, stb. A lágyrész technikákkal fellazítjuk a letapadt, illetve a feszes kötőszöveteket.

Sajnos az aktív torna azért nem elegendő, mert a rövidült kötőszöveti struktúrákat nem tudja javítani, azokhoz elengedhetetlenek a lágyrész technikák. Ha már egy jobb kötőszöveti állapotot elértünk, akkor viszont szükség van az ízületek mobilizálására is, majd jöhet az aktív torna. A mi esetünkben az első nyakcsigolya, valamint a keresztcsont-és csípőlapátok közötti ízületek mobilizálása kulcsfontosságú lesz.

A megemlített terápiás módok közül itt kiemelném a Fascia Disztorziós Modell technikát, ami azért egy jó választás, mert a terapeuta azt keresi, milyen kötőszöveti diszfunkció tartja fenn az aszimmetriát, tehát valóban a probléma gyökerét keresi meg és kezdi kezelni. További előnye ennek a terápiás módszernek, hogy nem csak a lágyrész eredetű problémákat, de az ízületeket, sőt a koponyacsontokat is mobilizálja.

Milyen kérdések szoktak felmerülni a terápia során?

Hány kezelésre van szükség? Ez rendkívül változó, a baba szövetrendszerétől is függ, mennyire sok probléma van, hogy reagál a szervezete, illetve a szülők mennyire kooperálnak a terápia során. Pici probléma, illetve időben megkezdett terápia esetén akár 2-3 kezelés is elegendő lehet. Sírni fog a baba a kezelés során? elképzelhető. Fájdalmas neki? Nem minden fogás jár fájdalommal, de sajnos vannak fájdalmas fogások. Fog erre emlékezni, hogy ilyen terápiára viszed kisbabád? Nem gondolnám.

Ami azonban biztos, hogy a picit zavarják a meglévő kötőszöveti eredetű disztorziói, nyugtalan, próbálja kimocorogni, esetleg gyorsabban fel is akar állni, mint azt várnánk a megfelelő mozgásfejlődési ütem szerint. Hosszútávon mindenképpen egy egészségesebb mozgásszervrendszer várható, ha kikezeljük a csecsemőkori problémákat.

Ha te is észleled az imént említett problémákat kisbabádnál, minél előbb kérd szakember véleményét, és szükség esetén kezdjétek meg a terápiát!

Hasonló témájú cikkek: