1. Az inak fájdalmának nociceptív hajtóereje nem ismert.

Az inak fájdalmának nociceptív hajtóereje nem ismert. A képalkotáson látható patológia nem okozza a fájdalmat. Az érrendszerbeli változás nem a fájdalom forrása, csupán az inak degenerációjának jelzője. Ráadásul nem az ín mélyén vannak érzőidegek, hanem az ín körüli periférián. Azok az idegek, amelyek kóros inakká nőnek, szimpatikus idegek, nem szenzoros idegek. (Plinsinga és mtsai. 2015, Plinsinga és mtsai. 2018).

2. A degeneratív ín patológiát nem tudjuk helyrehozni/meggyógyítani.

Más szóval, semmilyen műtét, lökéshullám-terápia, semmilyen injekció, és még a testmozgás sem képes helyrehozni vagy meggyógyítani az elfajult inakat. Docking és mtsai. (2019) azt az indokot, hogy a húzóterhelés érzékelésének csekély képessége miatt az ín degeneratív részének sejtjei alulstimuláltak, és nem kapják meg a szükséges mechanikai ingereket az átalakuláshoz, ami megmagyarázza a kóros ín korlátozott átépülési és normalizálódási képességét.

Bár úgy gondolja, hogy ez rossz hír, a jó hír az, hogy nem is szükséges. Tsehaie és mtsai. (2017) kimutatta, hogy az Achilles-ín 24 hetes excentrikus gyakorlata nem okozott változást az ín észlelhető változásának határain kívül, de a betegek javultak.

Azt is megállapították, hogy a kiindulási MRI-paraméter előre jelezte a tünetek változását, így még ha az MRI szörnyen is néz ki, ez nem számít.

3. Az inak terhelési aránya valószínűleg megmagyarázza, hogy a tendinopátia miért jár inkább az ismétlődő stretch-shorten ciklussal (SSC), mint a nehéz terhelésekkel.

Az SSC minden olyan tevékenység során jelentkezik, amely megkívánja az ínnak az energia tárolását és felszabadítását, mint egy rugó. 

“A nehéz lassú ellenállás gyakorlatok könnyű az inak számára. A stretch-shorten cycle gyakorlatok kemények az inaknak.”

Ugyanez vonatkozik az Achilles-ínre is, ahol a vádli emelésénél nagyon alacsony az ín terhelése, míg a futás és az ugrálás nagyon magas feszültséget okoz. Érdekes módon azok a legjobb sportolók, akik gyorsan tudnak futni vagy magasra ugrani, azok, akiknél a leginkább ki van téve az ínpatológia kialakulásának, valószínűleg azért, mert gyorsabban tudják terhelni az inakat, mint bárki más (Visnes és mtsai 2013).

4. A nyomó és húzó terhelések kombinációja önmagában a kettő bármelyikére nézve károsabb.

5. Az inak intenzív terhelése nettó kollagén lebomlását eredményezi akár 36 órán keresztül.

Magnussen és munkatársai (2010) ezt a hatást három nagyon intenzív edzéscsoportban mutatták ki, amelyek a következők voltak: 36 km futás, 1 óra ismétlődő rúgás és 10 sorozat 10 ismétlésből álló térdnyújtás 70%-os maximális akaratlagos összehúzódás mellett. Ez azt jelenti, hogy elegendő felépülési időre van szükségünk az ínhártyagyulladás megelőzéséhez, és tanácsos az ín edzéseit minden második napra vagy kevesebbre időzíteni.

6. A patológiás ín szerkezete jobb, mint a normál ín

A patológiás ín szerkezete jobb, mint a normál ín (Docking és mtsai. 2015). Ez azt jelenti, hogy meg tudjuk terhelni ezeket az inakat, mert rengeteg jó szövetünk van. Az ínpatológiára semmilyen terápia nem szükséges, mert a kóros rész szerkezetét úgysem tudjuk megváltoztatni.

“A patológiás innak jobb szerkezete van, mint a normál ínnak (docking és mtsai, 2015)”

7. Az Achilles-ín szakadások 66%-a tünetmentes

Az Achilles-ín szakadások 66%-a tünetmentes (Kannus és mtsai 1991). Ez azt jelenti, hogy ezekben az emberekben soha nem volt Achilles-érzékenység, merevség, fájdalom vagy diszfunkció. Azonban az ínban valamilyen patológiának kellett lennie, mivel a szerzők kimutatták, hogy a megrepedt inak 98%-a degeneratív, míg 2%-a egyéb patológiás.

Érdekes módon Yasui és mtsai. (2017) kimutatták, hogy az Achilles tendinopathiában szenvedőknek csak 4%-a szakad tovább az ínon. Tehát:

“Az íngyulladásban fellépő fájdalom valójában véd a szakadás ellen”

Ez nagyon jó és megnyugtató üzenet azoknak a betegeknek, akiknek ínfájdalmaik vannak, és félnek az inak elszakadásától.

Források:
PMID: 26390275
https://bjsm.bmj.com/content/52/5/284.short
PMID: 31475937
PMID: 28169151
PMID: 23060653
PMID: 12449766
PMID: 26059532
PMID: 28540301